Ob 500-letnici Slovenskega kmečkega upora v Slovenskih Konjicah: Naj bo čim manj razlogov, da bi se morali upirati oblasti za svoje osnovne pravice

Slovenske Konjice, 28. maj 2015 – V Mestni galeriji Riemer je potekalo kulturno-zgodovinsko srečanje ob 500-letnici slovenskega kmečkega upora 1515. Na srečanju so sodelovali ugledni slovenski znanstveniki, osvetlili različne vidike upora, njegove odmeve v sodobnosti ter izpostavili njegov pomen za slovensko in tudi evropsko zgodovino. Srečanje so organizirali na TIC Slovenske Konjice v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice in Gimnazijo Slovenske Konjice,  podprla pa sta ga tudi poslanca v Evropskem parlamentu, Franc Bogovič ob pokroviteljstvu Evropske ljudske stranke (EPP Group) in Ivo Vajgl ob pokroviteljstvu skupine Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde).

 

 

Srečanje so otvorili s staro žolnirsko pesmijo ?Le vkup, le vkup uboga gmajna?, ki so jo izvedli člani Vokalne skupine EXPE in ki je že pred stoletji družila naše uporne prednike v boju za ?staro pravdo?, pred mesecem dni pa tudi Konjičane pri veliki uprizoritvi kmečkega punta. Pevci so nastopili v kostumih, ki so jih za uprizoritev zašili člani Literarnega društva Gnezdo. Prisotne je nagovoril podžupan Občine Slovenske Konjice Peter Koren, prek video posnetka pa tudi poslanca v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) in Ivo Vajgl (Desus/Alde).

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je nagovoril udeležence srečanja ob 500-letnici Slovenskega kmečkega upora v Slovenskih Konjicah, ki je bilo po njegovem “namenjeno odstiranju tančic velikega slovenskega kmečkega upora iz leta 1515” z naslednjimi besedami:

“Ta upor je povezal 80.000 nezadovoljnih slovenskih kmetov. Borili so se za staro pravdo, za pravico, kajti čutili so, da je primež fevdalne oblasti prehud.  Zelo zanimivo je, da so že v 16. stoletju ustanovili prav z imenom imenovano Kmečko zvezo, ki se v slovenskem političnem prostoru pojavlja kar nekaj stoletij kasneje, cilji pa so bili podobni: boriti se za pravico malega človeka in se upreti velikemu kapitalu, tistim, ki nimajo nikoli dovolj. Če je bilo to zelo značilno in simptomatično v Srednjem veku, v času fevdalizma, kmečkih uporov, je žal ta bitka za pravičnost prisotna tudi v današnjem svetu. Upam, da bo v prihodnje čim manj razlogov zato, da bi se morali upirati oblasti za svoje osnovne pravice.”

Video nagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča:

 

 

Vsi so iskreno pozdravili srečanje, katerega namen je ohranjanje spomina na naše uporne prednike, katerih dejanja pa so aktualna še danes ? boriti se za pravico malega človeka in se upreti kapitalu.

Strokovni del srečanja je pripravila, vodila in tudi otvorila domačinka mag. Aleksandra Boldin z Gimnazije Slovenske Konjice s prispevkom ?Konjice v luči slovenskega kmečkega upora 1515?. ?Kmečki upor z vidika mednarodnih primerjav: nemška kmečka vojna? je predstavil dr. Igor Grdina z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU in Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, o ?Neznanih drobcih v puntariji v severovzhodni Sloveniji v novem veku? pa je spregovoril dr. Anton Ožinger s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Prispevek za posvet prispevek z naslovom ?Upor 1515 in kultura upiranja v zgodnjenovoveški družbi? je pripravila tudi dr. Dragica Čeč s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, v njeni odsotnosti pa ga je predstavila magistrica Aleksandra Boldin.

 

Srečanje je odstrlo prenekatero tančico pozabe, ki se je po 500 letih spustila na spomin o slovenskem kmečkem uporu 1515 in osvetlilo njegove odmeva v sodobnosti. Njegov odjek je še danes glasen, mi pa smo z vsem spoštovanjem dolžni ohranjati spomin nanj in na življenje naših upornih prednikov.