Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič kolegom v EPP napovedal, da predloga Bratuškove za evropsko komisarko ne podpira in ne bo glasoval proti večinski volji slovenskih državljanov, za katere je njena samokandidatura nesprejemljiva

Bruselj, 10. september 2014 ? Predsednik SLS in poslanec RS v Evropskem parlamentu Franc Bogovič je na današnjem dopoldanskem zasedanju Poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) nagovoril evropske poslanske kolege iz EPP v zvezi s problematiko slovenske samo-kandidatke za položaj evropske komisarke Alenke Bratušek. Opozoril je, da je zanj podpora Junckerjevemu predlogu kandidatke Bratuškove za slovensko komisarko nemogoča in nesprejemljiva. Poslanske kolege EPP je spomnil, da so zmagovalke evropskih volitev v Sloveniji 25. maja letos bile tri stranke, ki so članice EPP (SDS, NSi in SLS) in so v EU kampanji vse podpirale g. Jean-Claude Junckerja za kandidata EPP za predsednika Evropske komisije. Povedal je tudi, da so žal slovenske stranke EPP kot celota na julijskih predčasnih parlamentarnih volitvah zabeležile veliko slabši rezultat, kot pa na prejšnji parlamentarnih volitvah in izrazil zaskrbljenost, da bo ta rezultat EPP na ravni nacionalnega parlamenta v Sloveniji v prihodnje še slabši, če bo Bratuškova ostala Junckerjeva izbira za slovensko komisarko.

 

Bogovič je tudi spomnil na problematičnost postopka samoimenovanja Bratuškove s strani Vlade RS, kjer je izgubila položaj in opravlja le še tekoče posle do imenovanja nove vlade, in kjer je prejšnji petek dobila na dopisni seji vlade le 4 glasove za in kar 6 proti predlogu, da je ona sama kandidatka za komisarko. Opozoril je tudi na dejstvo, da njene kandidature v Sloveniji ne podpira nobena politična stranka, razen njena, in da se v zvezi s postopkom njene samokandidature ukvarja celo slovenska Komisija za preprečevanje korupcije, kot tudi, da je proti njeni kandidaturi še celo novi predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar, ki je svoje nestrinjanje s kandidaturo Bratuškove tudi že izrazil g. Junckerju po telefonu.Bogovič je ob tem še izpostavil, da kandidatka Bratuškova tudi nima ustreznih strokovnih in izkustvenih referenc za vodenje področja, ki ga obsega t. i. energetska Unija

 

Bogovič je sicer že večkrat poudaril, da razume to potezo predsednika Junckerja, kot dogovor med EPP in politično skupino ALDE, pa vendar ob tem opozarja, da je Slovenija imela že dva mandata komisarja iz ALDE, in sicer g. Janeza Potočnika, ki sicer uživa mnogo večji ugled in zaupanje v Sloveniji, kot pa evroskeptična Alenka Bratušek. Slednja je namreč povzročila zadnjo politično krizo v Sloveniji, razpad vlade sredi EU volitev in julijske predčasne parlamentarne volitve. Opozoril je tudi, da je v letu 2012, ko je Vlado Republike Slovenije vodila desna sredina, v kateri so bile tudi vse tri slovenske članice Evropske ljudske stranke, Bratuškova v opoziciji izvajala izrazito proti-evropsko retoriko, ki je bila ostro usmerjena proti politiki Evropske ljudske stranke v letu 2012.

 

?Ves postopek imenovanja slovenske kandidatke za komisarko negativno vpliva na spoštovanje EU institucij in na ugled Slovenije v Evropi. Kot slovenski poslanec Republike Slovenije v Evropskem parlamentu ne morem glasovati proti volji naših ljudi, zato takšnega predloga ne podpiram in pričakujem, da novi predsednik vlade dr. Miro Cerar predlaga drugega kandidata,? je kolegom iz EPP ob koncu pojasnil Bogovič.

 

Glede na dejstvo, da je Sloveniji dodeljeno mesto podpredsednika Evropske komisije zadolženega za energetsko unijo, Bogovič g. Miru Cerarju kot primerno kandidatko predlaga go. Romano Jordan, ki je kot nekdanja evroposlanka dobila nagrado za uspešno delo na področju energetike.