Srečanje z delegacijo Nacionalne akademije za javno upravo iz Srbije

Bruselj, 28. november 2023 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je v Evropskem parlamentu podpredsednik Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, je na delovno srečanje sprejel številčno delegacijo Nacionalne akademije za javno upravo iz Republike Srbije. 

“Danes je bila res čudovita izkušnja, saj sem gostil  skupino visokih uradnikov iz Srbije, članov Nacionalne akademije za javno upravo. Naše Razprave so se vrtele okoli pomembne teme – pridružitvenega procesa v EU in o načinu dela v Evropskem parlamentu, je o srečanju uvodoma dejal Bogovič. 

Spregovorili so o možnosti vključitve srbskih  opazovalcev  v Evropski parlament (EP), pred vstopom Srbije v EU. Bogovič je poudaril izjemen pomen zagotavljanja prisotnosti več posameznikov v EU, ki lahko spoznajo način dela, evropske politike na različnih področjih in tudi  opazujejo zapletenost postopkov v i EU . “Eden od prevladujočih občutkov, ki je izhajal iz našega pogovora, je bila priznana potreba po posameznikih, ki so na tekočem z dogajanji. Poudarek je bil na spodbujanju sodelovanja, preseganju političnih pripadnosti in razbijanju predstave, da je politični nasprotnik vedno grožnja, kar je danes zelo prisotno v politično zelo razdeljeni Srbiji. To poudarja vrednost sodelovanja ne le s političnimi oblastmi, ampak tudi z državljani na terenu. Trenutno pomanjkanje redne komunikacije s srbsko skupščino zaradi pogostih volitev v Srbiji ne zagotavlja rednih odnosov med parlamentarci EU in Srbije, na drugi strani pa je ves čas premalo sodelovanja z ljudmi na terenu, kot so mladi, podjetniki, kmetje, predstavniki lokalnih oblasti, zato le-ti slabo poznajo prednosti, ki jih prinaša članstvo v EU, je povedal Bogovič. 

Pogovor je segel tudi na področje krščanske identitete, pri čemer je Bogovič poudaril ključno nalogo ohranjanja in negovanja evropskih krščanskih korenin. “Evropska unija živi zaradi korenin, ki so nastale kot posledica druge svetovne vojne,” je prisotne na srečanju spomnil Bogovič. 

Ob razmišljanju o širitvi EU je poslanec Bogovič izpostavil velik pomen vključevanja držav Zahodnega Balkana. EU je po njegovih besedah sredi procesa transformacije, potencial EU za 25-odstotno širitev pa ni zgolj vprašanje zmogljivosti, temveč odraz tekoče transformacijske poti. Posledice krize in vojne v Ukrajini so po besedah poslanca povzročile zmanjšanje števila večstranskih sporazumov.

Pogovor je stekel tudi o vplivu Srbije v Evropskem parlamentu in Evropski uniji kot celoti. V tem kontekstu je Bogovič še poudaril pomen izdatnejše prisotnosti in povečanih izmenjav na različnih ravneh, predvsem z mladimi in posamezniki različnih izvorov. Ob priznavanju znanja in prednosti članstva v EU se je učinkovita komunikacija izkazala kot ključni dejavnik.

V pogovoru so se dotaknili tudi aktivnosti v tem mandatu Evropskega parlamenta, kjer je bila sprva večja osredotočenost na Zeleni dogovor EU, pozneje pa predvsem na vprašanje zagotavljanja prehranske varnosti, spodbujanje kmetijstva, fitofarmacevtska sredstva in ravnanje z odpadki. 


Po kovidu-19 in vojni v Ukrajini je prišlo do spoznanja, da EU ne more obstajati v izolaciji; vključitev novih držav je nujna. Bogovič je poudaril še natančnost, ki jo zahteva vstop v EU – v t. i. klub s svojimi pravili, ki se jih morajo države članice držati« in na dejstvo, da so med spremembami v Uniji in v širitvenem procesu predpisi bistveni za spodbujanje enotnosti. 

“Današnje razprave niso bile le pronicljive, temveč so tudi okrepile pomen odprtega dialoga in sodelovanja na poti k močnejši in bolj združeni evropski skupnosti, je ob zaključku srečanja s srbskimi predstavniki Nacionalne akademije za javno upravo ocenil Bogovič.