Velik dan za jedrsko energijo in tehnologijo – Evropski parlament je jedrsko energijo priznal za čisto, net-zero tehnologijo

Strasbourg, 22. november 2023 – Evropski parlament je včeraj, v torek 21. 11. 2023, med drugim glasoval o Poročilu o okviru ukrepov za krepitev evropskega proizvodnega ekosistema proizvodov brez ničelne tehnologije (Net Zero Industry Act) in poročilo z veliko večino podprl, saj je za poročilo glasovalo 376 evropskih poslancev 139 pa jih je glasovalo proti. 

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je prav tako glasoval ZA poročilo, poudarja: “Včeraj potrjeno besedilo bistveno spreminja prvotni predlog Evropske komisije. Evropski poslanci smo razširili področje uporabe besedila na celotno dobavno verigo, vključno s komponentami, materiali in proizvodnimi stroji. Predlagamo tudi bistveno širši seznam tehnologij in bolj selektivna merila za izbor javnih naročil. Parlament je predlagal en enoten seznam net-zero tehnologij, ki vsebuje 17 kategorij, med njimi tudi jedrsko, kar je zares odlična novica, in omogoča vsaki državi svobodo izbire tehnologij, za katere menijo, da so „strateške“ in ki bodo imele koristi od ugodnih pogojev namestitve.«

S tem je bilo v parlamentu sprejeto besedilo, ki določa dokaj širok seznam tehnologij, ki jih uvršča med ničelne tehnologije. Pri tem še posebej izstopa dejstvo, da je bil predlog o vključitvi jedrske fisije (oz. cepitve) in jedrske fuzije (oz. zlivanja) med ničelne tehnologije sprejet še z višjo podporo, in sicer je za vključitev jedrske tehnologije pozitivno glasovalo kar 456 evropskih poslancev, zgolj 153 jih je glasovalo proti, 16  pa se jih je vzdržalo.

S tem je bila tudi jedrska energija prepoznana za čisto, net-zero tehnologijo, parlament pa jo je zakonodajno dodal hidro, sončni,  vetrni in ostalim ne-fosilnim tehnologijam. Gre za dobre novice tako za podnebje, kot tudi za gospodarstvo, hkrati pa odločitev Evropskega parlamenta pošilja jasno sporočilo tudi ZDA kot odziv na njihov Zakon o zmanjševanju inflacije. Zanimivo je, da je včeraj tudi kanadski parlament uvrstil jedrsko energijo med zelene vire energije, kar dokazuje, da je konec ideoloških izbir, kaj je in kaj ni zeleno na področju energetike, in da moramo enakovredno obravnavati vse nizkoogljične vire energije, kar sam zagovarjam že vrsto let.

Po včeraj sprejetem poročilu v Evropskem parlamentu mora svoje stališče do zakonodajnega predloga Evropske komisije oblikovati še Svet EU, nakar bi se pogajanja vseh treh institucij v okviru trialoga po napovedih lahko začela že decembra letos.