Začenjamo projekt Zavezništvo za mlade v Sloveniji

Bruselj, Ljubljana, Krško – 13. december 2016 – Na poziv Evropske komisije državam članicam, da naj okrepijo prizadevanja za razvoj dualnega izobraževanja, saj je mladim treba zagotoviti možnost zaposlovanja, je Evropski parlament v Bruslju, 15. novembra 2016 v organizaciji multinacionalke Nestle gostil konferenco Zavezništvo za mlade. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na konferenci ob navzočnosti evropske komisarke za delo Marianne Thyssen napovedal zagon projekta Zavezništvo za mlade tudi v Sloveniji. Ta se bo zgodil s konferenco Zavezništva za mlade v Sloveniji, ki bo v ospredje postavila dualni sistem izobraževanja ter tesnejše povezovanje gospodarskega sektorja z izobraževalnim sistemom, in ki bo 19. decembra 2016 potekala v Krškem.

Torej, le dober mesec po konferenci v  Bruslju, kjer je multinacionalka Nestlé z 20 mladimi ambasadorji Zavezništva za mlade in drugimi pomembnimi deležniki, predstavila svojo dvoletno zgodbo o tem, kako je  s svojo iniciativo, ki so jo vzpostavili z namenom zmanjševanja nezaposlenosti mladih v Evropi in z oblikovanjem te sheme skupaj z drugimi podjetji, pomagala že skoraj 5.000 mladim najti delo ali pripravništvo. »Nova delovna mesta za mlade pa ne bo možno ustvariti brez politične podpore. In to bo glede na razmere in kulturo bivanja vsaka država zagotavljala sama. To velja tudi za Slovenijo,« je prepričan evropski poslanec Franc Bogovič.

 

Dejstva, ki govorijo za ponovno uzakonitev dualnega sistema izobraževanja:

  • Denar iz Evropskega socialnega sklada pomeni pomoč mladim, da najdejo zaposlitev, pomeni premostitve na trgu dela, prepletanje izobraževanja s prakso in omogočanje usposobljenega delavca, ki je iskana, mlada delovna sila. To velja predvsem za iskalce prve zaposlitve.
  • S povečanjem oziroma omogočanjem poklicnega izobraževanja, s postavljanjem okvirjev za dualno učenje lahko dosežemo »win-win« situacijo na trgu dela in za posel, kar je najpomembnejše za mlade ljudi.
  • Dobra vzpostavitev komunikacijskega sistema, s katerim bodo mladim iskalcem prve zaposlitve vse te možnosti dobro predstavljene in bodo se tudi udejanjale v zaposlitvah za mlade.
  • Podjetja, izobraževalni sistemi, družba in politika z ustvarjanjem, usposabljanjem ter praktičnim programom, ki so ključni del dualnega izobraževalnega sistema, zagotavljajo, da je kombinacija sposobnosti, ki jo iščemo v primerjavi s kakovostjo dela, ki ga bo nekdo opravil, zagotovljena, še preden tak kandidat postane del zaposlenih v podjetju.

 

»Na nas je torej, da slišano in že delujoče dobre prakse na področju dualnega izobraževanja prenesemo v slovensko okolje in tako mladim zagotovimo lepši jutri,« je prepričan Bogovič in verjame, da bo z medsebojnim sodelovanjem, poslušanjem potreb gospodarstva in razumevanje politike zaživelo Zavezništvo za mlade v Sloveniji.

 

Oddaja »Smo dobro gospodarji«, na TV Vaš kanal, avtorja Slobodana Joviča (objavljeno dne:   29. novembra 2016): http://www.vaskanal.com/arhiv-oddaj/video/6488/Smo-dobri-gospodarji%3F-29–november-2016.html (7:50 do 18:00 minute).