Zidanšek in Bogovič: Novela zakona o omejitvi GSO je polovičarstvo – gojenje GSO v Sloveniji moramo prepovedati

Zidanšek: Osnutek vladne novele zakona o GSO naj gre v smeti, minister mag. Židan naj se odloči, ali je ali ni za prepoved GSO

 

Ljubljana, 28. maj 2015 – Ob zaključku javne razprave o predlogu novele zakona o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih organizmov (GSO) predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP) opozarjata na njene pomanjkljivosti. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS namreč ni izkoristilo možnosti, da bi gojenje GSO v Sloveniji prepovedalo, pač pa s predlogom besedila zakona to le omejuje. Po mnenju Zidanška in Bogoviča to še zdaleč ni dovolj, zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Vlado RS pozivata, da jasno in odločno prepove gojenje GSO v Republiki Sloveniji.

 

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek poudarja, da je cilj prepovedi gojenja GSO Državni zbor RS sprejel že leta 2011 z resolucijo Zagotovimo si hrano za jutri o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020. ?Slovenija ima zdaj idealno priložnost, da enkrat za vselej prepove gojenje GSO na svojem ozemlju. Nerazumljivo se mi zdi, da na MKGP niso izkoristili možnosti absolutne prepovedi gojenja GSO, ampak so se odločili le za polovičarsko rešitev, kar omejitev gojenja GSO nedvomno je,? pravi Zidanšek in dodaja: ?Ustanavljanje komisij, strokovno utemeljevanje itd., kot piše v osnutku vladnega predloga zakona, je pilatovsko prenašanje odgovornosti na nekakšne komisije, namesto da bi vladna politika mirno sprejela odgovorno politično odločitev, kar ji v tem primeru Evropska komisija dopušča. Pričakujem, da se bo kmetijski minister mag. Dejan Židan enkrat končno odločil, ali je za prepoved gojenja GSO ali ne, ter da bodo na kmetijskem ministrstvu pripravili ustrezen in jasen zakon, zdajšnji zakonski osnutek pa vrgli v koš za smeti. Ne smemo biti polovičarski, GSO moramo prepovedati,? je prepričan mag. Zidanšek.

 

Poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je januarja letos v Evropskem parlamentu podprl Direktivo o omejitvi ali prepovedi gojenja GSO, marca pa tudi pobudo hrvaške evropske poslanke Marijane Petir za vzpostavitev Alpe-Adria območja, ki bo prosto oz. brez GSO (t.i. free GSO cona). Pobuda Petirjeve namreč pomeni nadaljevanje pobude za območje brez GSO, ki so jo pripravljali in usklajevali že leta 2012 tedanji kmetijski ministri Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije, med katerimi je bil tudi Franc Bogovič.

 

Bogovič opozarja, da varna in domača hrana ni dana sama po sebi ter je za zdrava živila, ki bodo pridelana brez gensko spremenjenih organizmov, treba resno in odgovorno postaviti tudi zakonodajni okvir v lastni državi, ter seveda tudi izvajati dosleden nadzor nad živili, ki so v prodaji na slovenskih trgovskih policah, tržnicah in drugod. ?Odločno podpiram dejavnost Mlekarne Celeia, ki je prvi slovenski proizvajalec s certifikatom za svoje izdelke: ?Pridelano/proizvedeno brez GSO? in ki s svojo prostovoljno shemo prireje mleka iz GSO proste krme tudi v praksi kaže smerokaz na tem področju. Ne le višja kakovost samih izdelkov, proizvajalci imajo tudi priložnost, da z izdelki brez GSO dosegajo višjo ceno na trgu,? pravi Bogovič. ?Slovenija naj ne cinca, ampak naj bo prodorna in odločna, ter v zakon jasno zapiše, da prepoveduje gojenje GSO na svojem ozemlju,? poziva slovensko vlado in politiko Bogovič, ki vidi Slovenijo kot tisto, ki bi lahko bila center srednje Evrope brez GSO (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Italija). Kmetijstva teh držav bi po njegovem prepričanju skupaj lahko imela posebno konkurenčno prednost na trgu EU.

 

V SLS na odlično priložnost za Slovenijo, da na svojem ozemlju prepove GSO, opozarjamo že od podpisa pobude hrvaške evropske poslanke Marijane Petir za prepoved GSO na področju Alpe-Adria in nato od sprejema spremembe Direktive o omejitvi ali prepovedi gojenja gensko spremenjenih organizmov Evropskega parlamenta.