Bogovič MKGP in Vlado RS pozval k jasni podpori obuditve pridelave sladkorne pese v Sloveniji z ukrepi kmetijske politike in k rešitvi za izgradnjo predelovalnega obrata

Rakičan, 5. januar 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je dopoldne na okrogli mizi »Ponovna pridelava sladkorne pese v Sloveniji: dejstva, priložnosti in izzivi«, ki je potekala v organizaciji Društva prijateljev agrarne ekonomike – DPAE,  Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze Maribor, in RIS – Raziskovalnega izobraževalnega središča Dvorec Rakičan, močno podprl obuditev pridelave sladkorne pese v Sloveniji. »S sladkorno peso kmetje dobijo v poljedelski kolobar poljščino, ki kakovostno dopolni poljedelski kolobar in je ekonomsko donosna. Poleg pridelave sladkorja je ta kultura zelo primerna surovina za bio-gospodarstvo, ki lahko ponudi nova delovna mesta na podeželju,« je poudaril Bogovič in čestital kmetom, ki so letos obudili pridelavo sladkorne pese.

 

»Verjamem, da boste skupaj s stroko dokazali, da so v Sloveniji možni pridelki, kot jih dosegajo najuspešnejših evropski pridelovalci. To bo dobra spodbuda, da se površine s sladkorno peso v naslednjih letih povečajo,« je kmetom – pridelovalcem sladkorne pese dejal Bogovič.

 

Pridelovalci sladkorne pese, ki so povezani v zadrugi Kristal, so po besedah Bogoviča pred pomembnim izzivom, kako kot aktiven partner vstopiti v izgradnjo nove tovarne sladkorja ali drugega obrata za predelavo sladkorja. »Od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS pričakujem, da bo končno jasno podprlo obuditev pridelave sladkorne pese z ukrepi kmetijske politike in skupaj s kmeti ter potencialnimi investitorji našlo rešitev za izgradnjo predelovalnega obrata,« je Vlado RS pozval Bogovič.