Bogovič na obisku Srbije o vstopanju Srbije v EU in pomenu njenega prihodnjega skladnega regionalnega razvoja

 

 

27. in 28. avgust 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič je v okviru dvodnevnega delovnega obiska v Srbiji prvi dan svojega obiska obiskal Veletržnice Beograd.

 

 

20150827_101437

Direktorica Nataša Putnik je predstavila delo, razvoj in aktivnosti Veletržnic Beograd ter pomen za kmetijstvo in kmete, ki ga imajo v regiji, kot tudi njihov aktualni projekt ?Strategijo razvoja nacionalne veletržnice,? ki ga Bogovič ocenjujej kot pomembnega za srbsko kmetijstvo in srbsko gospodarstvo kot celoto.

 

 

 

 

20150827_112814Bogovič se je srečal tudi z županom mesta Beograd Sinišom Malijem, ki je predstavil aktualni in načrtovani razvoj srbske prestolnice, podprl pa je tudi povezovanje srbskih kmetov okoli Veletržnic Beograd.

 

 

 

 

20150827_155033V Očini Irig se je v popoldanskem delu prvega dne obiska Bogovič srečal s predstavniki občine in tudi Agencije za ruralni razvoj ter seznanil z razmerami v tej sremski občini, kjer se večinoma ukvarjajo s sadjarstvom, vinogradništvom in turizmom. Govorili so tudi o pomenu izgradnje infrastrukture in prihodnjih projektih, ki bi doprinesli razvoju v tem delu Srbije, saj je zelo pomembno, da se Srbija razvija tudi na podeželju, ne le v mestih.

Kasneje se je Bogovič srečal še s predstavniki, ki zastopajo gospodarstvo v Srbiji, tako iz Srbske gospodarske zbornice, Združenja menedžerjev Srbije kot tudi s Slovenskim poslovnim klubom v Srbiji.

Drugi dan obiska v Srbiji je evropski poslanec Franc Bogovič imel sestanek na Vladi Republike Srbije z ministrico brez listnice, pristojno za evropske integracije, Jadranko Joksimović, s katero sta govorila o procesu približevanja in vstopanju Srbije v EU ter evropskih skladih. Zatem pa je sledil ponovni obisk srbskega podeželja, tokrat v Občini Loznica ob meji z BiH ob reki Drini. Z vodstvom Občine Loznica, ki jo vodi župan Vidoje Petrović se je Bogovič pogovarjal o slovenskih izkušnjah pri vstopanju v EU, pomenu skladnega regionalnega razvoja tudi v Srbiji ter o pomenu čezmejnih projektov, ki jih EU podpira tudi z evropskimi sredstvi.

 

20150828_144120

Izkušnje s tokratnega obiska Srbije in seznanitev z razmerami in načrtovanim razvojem, ne le v Beogradu, temveč tudi na srbskem podeželju, bo evropski poslanec Franc Bogovič prenesel naprej v svoje aktualno delo v Delegaciji Evropskega parlamenta pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija ter v neformalni parlamentarni skupini ?Prijatelji Srbije?.