Bogovič na RTV Slovenija v oddaji “Na tretjem”: Slovenija in Evropa o noveli Zakona o tujcih

Treba je poskrbeti za varnost državljanov.

Ljubljana, 3. 2. 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič je v začetku tedna sodeloval v pogovorni oddaji »Na tretjem« na temo Slovenija in Evropa na RTV Slovenija 3. S sogovornikoma, evropsko poslanko Tanjo Fajon in evropskim poslancem Igorjem Šoltesom, so govorili o aktualni noveli Zakona o tujcih. Bogovič je poudaril, da je za boljšo in varno prihodnost celotne Evrope in državljanov posameznih držav članic treba varovati skupne meje.

 

»Napočil je trenutek resnice, situacija je resna, zato moramo biti odločni,« je opozoril Bogovič in spomnil na preteklo zimo, ko so v Sloveniji vladale izredne razmere zaradi migrantske krize. Razmere so se v Sloveniji za kratek čas umirile, zato je sedaj pravi čas za sprejem zakonodaje, ki bo ustrezno uredila zavarovanje mej in begunsko problematiko. Dejal je, da novela Zakona o tujcih ni nobena znanstvena fantastika, ampak gre za dejstva, s katerimi smo se in se še bomo soočili v bližnji prihodnosti. »Slovenija je na nevarni geostrateški poti in je izpostavljena. Bojim se, da bomo postali t. i. begunski žep, saj meje na severu morda ne bodo tako prepustne, kot so bile v preteklosti,« je zaskrbljenost nad črnim scenarijem izrazil predstavnik Evropske ljudske stranke.

 

Bogovič je sicer v preteklem času opozarjal na ukrepe, ki so »morda prišli prepozno.« Jasno je podprl predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki je v teh zahtevnih razmerah soočen s težkim delom, ko mora »hkrati poskrbeti za varnost znotraj države, na drugi strani pa tudi spoštovati pravice posameznika.« Poudaril je, da zapiranje zunanjih mej omogoča odpiranje notranjih mej in da je z dialogom treba  najti skupne rešitve, ki bodo koristile zavarovanju skupne meje. Dejal je še, da so na vrsti vsi pomembni akterji (Evropska komisija, Ustavno sodišče RS, …), da izrazijo mnenje v letu miru, ko ne bo tako velikih migrantskih tokov. Ko bo ves postopek zaključen, »bomo imeli zakon, ki bo spoštoval mednarodne konvencije in seveda tudi Ustavo Republike Slovenije!« je bil jasen Bogovič in še dodal, da je zakon interventni in na zalogo, a da bo 10.b člen zakona uporabljen le v primeru, ko bo Državni zbor RS ugotovil izredne razmere.

 

Bogovič se je dotaknil tudi populizma, ki je v teh časih v vzponu, veliko pa je k temu pripomogla tudi migrantska kriza. Z urejeno zakonodajo bi se po njegovem prepričanju migrantom, ki ne prihajajo iz vojnih območij in nimajo statusa begunca, poslalo jasno sporočilo, da se je končala nepripravljenost Slovenije. Hkrati s tem bi vlada poskrbela za varnost državljanov in posledično pridobila njihovo zaupanje ter preprečila vzpon populistov. »Prepričan pa sem, da bodo državljani lažje in enostavneje sprejemali ljudi tudi v Slovenijo, v kolikor bodo imeli občutek večje varnosti in preglednosti, kaj se dogaja. Sam ocenjujem, da je vlada s tem korakom (opp. novelo Zakona o tujcih) naredila ravno to, da se bo na meji individualno odločalo o vsakem posamezniku in ne bo prihajalo do kolektivnih izgonov,« je zaključil Bogovič in spomnil na človekoljuben obraz Slovencev, ki so se v preteklosti že mnogokrat izkazali.

 

Na koncu je Bogovič s sogovorniki pokomentiral še aktualno dogajanje v ZDA in strogo obsodil diskriminacijo na podlagi veroizpovedi. Hkrati je izrazil zaskrbljenost nad skrajnimi evropskimi politiki, ki bi v primeru zmage na volitvah izvajali podobne ukrepe, kot jih izvaja novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump.

 

TV posnetek oddaje Na tretjem, RTV Slovenija – 30. januar 2017: http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174452227