Bogovič na srečanju z evropsko komisarko za regionalno politiko Corino Creţu

Ljubljana, 23. januar 2015 – Poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič se je v vlogi člana Obora za regionalno politiko  (REGI) Evropskega parlamenta včeraj na sprejemu v Državnem zboru RS sestal s komisarko Evropske unije za regionalno politiko Corino Creţu.

Na srečanju so sicer sodelovali tudi člani različnih pristojnih odborov Državnega zbora RS, ki so pozdravili namero komisarke Cretujeve, da se sestane tudi predstavniki parlamentarnega odbora .

Franc Bogovič je v pozdravnem nagovoru opozoril na pomembno vlogo kohezijske politike, ki jo pokriva odbor REGI, in to izpostavil kot povezovalni element v Evropski uniji, saj kot del tega vidi tudi prosti prestop mej in prosti pretok kapitala.

?Ni res, da je Junckerjev investicijski načrt mišljen samo za bogate države članice EU. Namenjen je vsem, ki bodo znali delati in ga izkoristiti,? je v kontekstu razvojnih priložnosti Slovenije na  srečanju med drugim izpostavil Bogovič.

Evropska komisarka za regionalno politiko Corina Creţu je kot prednostno nalogo v svojem mandatu izpostavila poenostavljanje pravil in predpisov za pridobitev sredstev in spodbujanje bolj produktivnih investicij v primerjavi s preteklim obdobjem.  Zavzela se je tudi za spodbujanje čezmejnega sodelovanja med članicami EU. Slovenija ima po njenem mnenju v tem segmentu še precej nerazvitih potencialov, ?Onesnaževanje in promet se ne ustavita na državni meji,? je ob tem ponazorila Creţujeva te izpostavila pomembnost  Jadransko-jonske regije.

Ob zaključku je komisarka še poudarila, da je nujno, da ne gledamo na sredstva iz kohezijskih skladov kot na  humanitarna sredstva revnim regijam, ampak kot orodje za spodbujanje solidarnosti na Evropski celini.