Bogovič o izvajanju ukrepov SKP v obdobju 2021-2017

SKP bo uspešna takrat, ko bo bolj prijazna do kmetov in se le-ti ne bodo bali ukrepov

 

Bruselj, 30.  avgust 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na Odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) ob obravnavi točke dnevnega reda: Predstavitev predstavnika Komisije (GD za kmetijstvo in razvoj podeželja) o prihodnji skupni kmetijski politiki (SKP) (poenostavitev in subsidiarnost) izrazil prepričanje, da SKP uspešna takrat, ko bo bolj prijazna do kmetov in se le-ti ne bodo bali ukrepov SKP ter se bodo z veseljem prijavljali na te ukrepe. Bogovič je izrazil tudi podporo namenu prihodnje SKP za manj inšpektorjev na terenu, rabo satelitov in digitalizacijo.

 

»Mislim, da to je korak v pravo smer,« je dejal Bogovič ob predstavitvi prihodnje SKP in nadaljeval: »Prav tako mislim da je prav, da gremo v smer subsidiarnosti in da se SKP prilagodi specifikam posameznih držav, kajti narava je v Evropi zelo različna.«

 

Bogovič je ob predstavitvi predstavnika Evropske komisije o prihodnosti SKP izrazil delno zaskrbljenost pri okoljskih ukrepih in napovedih, da bo treba merit kazalce uspešnosti na biodiverziteti. »To je bil ključen problem ozelenitve, kajti ti okoljski kazalci se zelo težko izmerijo od leta do leta,« je razložil svoje poglede Bogovič in poudaril, da je bo treba biti zelo previden, da ne bomo šli pregloboko s temi kazalci.

 

O strateškem načrtu, ki ga uvaja SKP v novem finančnem obdobju 2021-2027 je Bogovič dejal: »Pri strateškem načrtu upam, da ne boste tako zakomplicirali tega načrta, kot je to na področju Partnerskega sporazuma z državami na področju kohezije, kajti to je tam velika ovira«. Bogovič je v zvezi s tem v zaključku še opozoril, da letni pregledi lahko zadržijo izvajanje sredstev, kar pa je lahko velik problem.

 

***

 

Vabljeni k ogledu video nagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) ob predstavitvi predstavnika Komisije (GD za kmetijstvo in razvoj podeželja) o prihodnji skupni kmetijski politiki (SKP) (poenostavitev in subsidiarnost) na Odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja, Bruselj, 30. avgusta 2018: