Bogovič o poročilih o napredku za BiH in Albanijo za l. 2015: Edino jamstvo za zaustavitev bega mladih iz držav Zahodnega Balkana je s pomočjo EU zagotoviti normalen gospodarski razvoj

Strasbourg, 14. april 2016 – Na aprilskem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) razpravljal v okviru obravnav poročil o napredku Bosne in Hercegovine ter Albanije za leto 2015.

 

Izrazil je zadovoljstvo, da je Bosna in Hercegovina (BiH) vložila vlogo za pristop k Evropski uniji in s tem jasno pokazala svojo proevropsko usmerjenost. “Vesel sem, da bomo lahko v EU z dobrimi zgledi in finančno pomočjo BiH pomagali začeti delovati kot funkcionalna država, v kateri se bodo trije narodi, glede na njihov zapleten političen sistem začeli uspešno pogovarjati med sabo. Ob ustrezni pomoči gospodarstvu, da se začne normalno razvijati, pa se je treba posvetiti tudi vse bolj problematičnemu vzponu radikalizma in ekstremizma, ki se tam pojavlja v zadnjem času,” je na plenarnem zasedanju povedal Bogovič in ob tem izrazil skrb nad številom Bošnjakov, ki vstopajo v vojaške vrste ekstremistične Islamske države. Ob tem je prepričan, da bo z aktivnim približevanjem Bosne in Hercegovine k EU, tudi boj proti ekstremizmom veliko lažji.

 

Poslanec Bogovič je pozdravil tudi dobro pripravljeno in uravnoteženo poročilo o napredku Albanije za leto 2015. “Tisti, ki poznamo Albanijo in smo jo spremljali tudi v preteklosti, ji lahko mirno priznamo zelo velik napredek, saj se je iz ene najbolj zaprtih komunističnih držav relativno hitro preobrazila v državo, ki ima pravilno usmeritev, usmeritev proti parlamentarni demokraciji in spoštovanju Evropskih vrednot,” je komentiral Bogovič. Ob tem pa se je strinjal tudi s številnimi opozorili tekom razprave glede resnih težav te države s korupcijo in organiziranim kriminalom. “Skozi poročila parlamenta, z upoštevanjem priporočil Evropske komisije in finančno pomočjo se bodo Albanci veliko lažje borili proti tem globoko ukoreninjenim nelegalnim praksam. Najpomembneje pa je, da Albaniji omogočimo gospodarski razvoj, da mladi Albanci ne bodo iskali perspektive povsod po Evropi, ampak jo bodo našli doma,” je svoj govor na plenarnem zasedanju zaključil evropski poslanec Franc Bogovič.