Bogovič ob aferi z brazilskim mesom: Potrošnika moramo zaščiti pred nevarnostmi ob uvozu hrane iz tretjih držav

 

Evropska komisija naj okrepi nadzor v Braziliji in državah članicah EU, ki uvažajo mesne izdelke iz Brazilije!

 

Strasbourg, 4. april 2017  – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je ob robu plenarnega zasedanju Evropskega parlamenta spregovoril tudi o goljufivih praksah v brazilskem sektorju mesa, predvsem o velikih tveganjih za zdravje potrošnikov ter o nujnosti krepitve sistema kontrol pri uvažanju prehrambnih izdelkov i t. i. tretjih držav, med katere spada tudi Brazilija.

 

»Pred slabim mesecem dni smo v Evropskem parlamentu sprejeli obsežen sveženj živilske zakonodaje, ki krepi sistem sledljivosti hrane v prehranski verigi in zmanjšuje možnost goljufij, tako znotraj EU kot napram tretjim državam. Nekaj dni nazaj smo bili priča razkritju izsledkovoperacije Carna Franca, ki jo je izvedla brazilska zvezna policija. Dve leti trajajoča policijska preiskava je pokazala številne šokantne in tudi kriminalne prakse nekaterih mesno predelovalnih podjetij tako pri proizvodnji kot tudi pri distribuciji izdelkov iz piščančjega, govejega in konjskega mesa. Kljub temu, da sporni izdelki zajemajo le 21 izmed prek 4300 mesno predelovalnih obratov v Braziliji, je strah Evropejk in Evropejcev, da se lahko tovrstni izdelki pojavijo na naših trgovskih policah, popolnoma upravičen,« opozarja Bogovič, ki pozdravlja odločitev Evropske komisije o blokadi uvoza iz prehranskih obratov, omenjenih v preiskavi. Bogovič tudi pričakuje, da bo Komisija okrepila nadzor v Braziliji ter predlagala okrepitev nadzora državam članicam EU, ki uvažajo mesne izdelke iz Brazilije.

 

»V Evropi smo se iz škandala s konjskimi lazanjami iz leta 2013 naučili, da so okrepljeni preventivni ukrepi, redna in nenapovedana preverjanja na podlagi analize tveganja in tudi finančne sankcije za kršitelje nujno potrebni ukrepi za izboljšanje učinkovitosti nadzora varnosti hrane ter za hkratno povečanje zaupanja potrošnikov v prehransko verigo,« poudarja Bogovič in dodaja, da je ob kakovostnem in zahtevnem nadzoru pridelovalcev mesa na evropskih tleh nujen tudi okrepljen nadzor mesa in mesnih izdelkov, ki ga v Evropo uvažamo iz tretjih držav.

 

»Evropski parlament je pred kratkim sprejel resolucijo, s katero sledi zahtevam evropskih potrošnikov glede obveznega navajanja izvora sestavin v prehranskih izdelkih. Od Evropske komisije zato pričakujemo ukrepe, ki bodo zagotovili tovrstno sledljivost. Transparentnost je namreč nujna, tako znotraj EU kot navzven, saj afera z brazilskim mesom še enkrat več dokazuje, da moramo potrošnika zaščititi predvsem pred nevarnostmi ob uvozu hrane iz tretjih držav,« zaključuje Bogovič.