Bogovič obiskal prvo inovativno farmacevtsko podjetje v zgodovini slovenske farmacije – visoko inovativni razvojno-proizvodni obrat obrat v Mengšu #Novartis

Mengeš, 13. maj 2023 – Evropski poslanec Franc Bogovič je včeraj, v petek, 12. maja, obiskal Novartis v Sloveniji, prvo inovativno farmacevtsko podjetje v zgodovini slovenske farmacije. Srečal se je z vodstvom Novartisa v Sloveniji in sodelavci razvoja in proizvodnje bioloških zdravil v Mengšu, kjer zaposlujejo več kot 750 sodelavcev. Na celotni lokaciji v Novartisu v Mengšu dela več kot 1200 zaposlenih.

Novartis, ki je na poti preoblikovanja v farmacevtsko podjetje, osredotočeno na inovativna zdravila,  je doslej v Slovenijo vložil 3,4 milijarde evrov, večino od tega v razvoj, velik del pa tudi v razširitev in posodobitev proizvodnje. Z naložbami nadaljuje tudi sedaj in ob obisku smo videli kar nekaj novogradenj.

Novartisovi strokovnjaki in lokacije v Sloveniji pomembno prispevajo k tehnološkemu napredku in izvirnim pristopom, s katerimi nastajajo Novartisova zdravila z visoko dodano vrednostjo za zdravljenje pacientov po vsem svetu in tudi v Sloveniji. Lokaciji v Ljubljani in Mengšu sta že danes eni ključnih za razvoj, proizvodnjo in trženje inovativnih zdravil Novartisa.

Strokovnost in dosežki sodelavcev v Sloveniji so v Novartisu že od samega začetka prepoznani in cenjeni, so temelj za vlaganja in dinamično rast podjetja. Urejeno delovno okolje, odlični sodelavci in različne bonitete omogočajo izjemne priložnosti za zaposlene.

V Novartisu načrtujejo, da bodo do leta 2030 dosegli ogljično in plastično nevtralnost ter nevtralnost njihovih vplivov na vodo. Lokacija v Mengšu je vključena v pilotni projekt za doseganje ogljične nevtralnosti in načrtujejo, da jo bo dosegla že v letu 2025. Pot k ogljični nevtralnosti bo tako utirala drugim Novartisovim lokacijam po vsem svetu z inovativnimi praksami, kot je proizvodnja elektrike, pare in tehničnih plinov z brezemisijsko turbino (brez emisiji CO2). V vseh laboratorijih v Razvoju bioloških zdravil Mengeš, ki smo si jih tudi ogledali, so uvedli certificiranje My Green Lab, ki velja za zlati standard najboljših praks trajnostnega razvoja laboratorijev po vsem svetu.