Bogovič podprl spremembo Direktive o omejitvi in prepovedi gojenja GSO

Jasen okvir za pogajalce o trgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP) ter zaščito evropskega okolja in potrošnikov

Strasbourg, 13. januar 2015 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta podprl spremembo Direktive o omejitvi ali prepovedi gojenja GSO, ki popravlja neprimerno ureditev iz leta 2001. “Nova ureditev bo zdaj omogočila državam članicam EU, ki ne želijo gojitve GSO na svojem ozemlju, da lahko prepovedo gojenje GSO brez tveganja, da jih lahko multinacionalke tožijo na mednarodnih sodiščih,” je ob tem poudaril Bogovič ter opozoril,  da bodo morale države, ki že doslej gojijo GSO, biti v bodoče zelo pozorne na morebitne čezmejne vplive svojih praks.”

Posebej pa je Bogovič ob obrazložitvi svojega glasu še izpostavil, da je “pomembno, da smo v Evropskem parlamentu dosegli dogovor o tem, preden so se začela pogajanja o TTIP med ZDA in EU. Nova ureditev je zdaj jasen okvir za pogajalce o trgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP) in tako predstavlja zaščito evropskega okolja in potrošnikov.”

Razlogi za prepoved gojenja GSO, ki jih države članice EU lahko podajo, so “cilji okoljske in kmetijske politike, razlogi iz področja rabe zemljišč, tradicionalne kmetijske prakse, vprašanja sobivanja in socialno-gospodarskega vpliva”.

Predlog spremembe omenjene direktive je bil sicer vložen že leta 2010, vendar je postopek obstal za štiri leta zaradi nesoglasij med državami članicami EU, ki podpirajo ali zavračajo GSO.

 

Video posnetek utemeljitve glasu na plenarni seji Evropskega parlamenta si lahko ogledate v nadaljevanju: