Bogovič: Prva pogajalska poglavja Srbije mora EU odpreti še letos in povečati finančno pomoč ta hip z begunsko krizo najbolj obremenjenim državam

 

 

Bruselj, 16. september 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je član Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija in podpredsednik neformalne skupine Prijatelji Srbije, je danes na svojo pobudo skupaj s predsednikom te skupine Emilianom Pavlom (S&D) v Evropskem parlamentu gostil srečanje z ministrico brez listnice, pristojno za evropske integracije v Vladi Republike Srbije, in koordinatorko za predpristopno pomoč Srbije Jadranko Joksimović. Glavni namen srečanja je bila seznanitev evropskih poslancev z aktualnim napredkom Srbije v procesu njenega približevanja in vstopanja v EU ter izmenjava stališč glede prihodnjega širitvenega procesa EU, regionalnega sodelovanja kot tudi o položaja Srbije v luči aktualne begunske krize.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič je po srečanju s srbsko ministrico za EU integracije Jadranko Joksimović povedal, da so se v današnjem pogovoru osredotočili predvsem na dve aktualni tematiki: integracijski proces Srbije v EU in problem migracij oz. begunske krize. Ministrica Joksimovićeva je prisotne evropske poslance seznanila z aktualnim napredkom Srbije v procesu približevanja EU, Bogovič pa je poudaril, da skupina Prijateljev Srbije kot tudi ostali na sestanku prisotni evropski poslanci delijo mnenje, da je Srbija naredila velik napredek na ključnih področjih, ki so bila pogoj za odpiranje poglavij Srbije, in da podpirajo stališče, da se prva pogajalska poglavja Srbije za vstop v EU odprejo še v letu 2015.

 

Glede problematike migracij in begunske krize je Bogovič po sestanku povedal, da je to osrednja tema te dni tudi v Evropskem parlamentu, saj se Evropa pri tem sooča s težko situacijo. ?V tej situaciji pa je Srbija ena od držav, ki v tem trenutku najbolje upravlja ta problem in ustvarja rešitve,? je dejal Bogovič. Prisotni evropski poslanci znotraj skupine Prijatelji Srbije iz različnih političnih skupin na današnjem srečanju s srbsko delegacijo po Bogovičevih besedah delijo stališče, da je treba najprej pripraviti evropsko politiko, ki bo rešila ta problem, torej: da bodo migranti lahko šli do končnih destinacij, do katerih želijo, na drugi strani pa tudi, da se bo vedelo, po katerem sistemu pravil se jih obravnava.

 

?Na drugi strani smo vsi tudi izpostavil, da Srbija, Madžarska, Grčija in Italija, dobijo pomoč v evropskem denarju in da je tu treba govoriti o resnem znesku denarja, ker znesek, o katerem je bilo najprej  govora (1,7 mio evrov) res ni resna ponudba,? je v zvezi s finančno pomočjo državam, ki se ta trenutek soočajo z največjim pritiskom begunske krize, še dejal Bogovič, ki si bo prizadeval za povečanje sredstev finančne pomoči tem državam, pa tudi Srbiji, za lažje soočanje z migrantsko in begunsko krizo.

 

20150916_134008_resizedOzadje:

Neformalno skupino poslancev Evropskega parlamenta Prijatelji Srbije sestavljajo poslanci iz različnih poslanskih skupin z namenom podpore nadaljnji širitvi EU ter vzpostavitvi močnejših vezi z največjo državo kandidatko za vstop v EU s področja Zahodnega Balkana ? Srbijo. Skupina Prijatelji Srbije se bo osredotoča na krepitev dialoga z vladnimi predstavniki, civilno družbo, lokalnimi oblastmi in mediji, s tem pa tudi spremlja in poskuša pospešiti proces približevanja Srbije ter posledično tudi drugih držav Zahodnega Balkana k Evropskim integracijam.