Bogovič za Odmeve o predsedniških kandidatih SLS na prihajajočem Kongresu SLS in o vrnitvi SLS na pota stare slave

Ključno je da smo enotni v SLS, da je treba vse sile strniti skupaj!

 

Ljubljana, Strasbourg, 12. september 2018 – Poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP) je v javljanju  iz Strasbourga za Odmeve RTV SLO v ponedeljek, 11. septembra 2018, komentiral dogajanje pred septembrskim Kongresom Slovenske ljudske stranke (SLS). »V iskanju primernega kandidata je bilo prvo in ključno to, da poiščemo nekoga, ki bi uspel poenotiti stranko in potem skupaj z obnovljeno ekipo tudi dati novo energijo v našem življenju«, je razložil Bogovič in ob komentarju predsedniških kandidatov Janeza Lencla in Marjana Podobnika dejal:  »Glede na to, da se vsi zavedamo kako resen izziv je prevzeti vodenje SLS, je na koncu ta pogum izkazal Marjan Podobnik, za kar sem mu hvaležen in danes je on tisti, ki mislim, da je favorit tega kongresa. Verjamem, da bo znal energijo, ki jo je že pokazal v preteklosti in pa tudi retoriko, ki je bila v zadnjih dneh, tudi kdaj pa kdaj drugačna kot v preteklosti, retoriko povezovanja, držati tudi naprej kot predsednik stranke«.

 

Pred septembrskim volilnim Kongresom SLS je Bogovič komentiral predsedniška kandidata Janeza Lencla in Marjana Podobnika. »Ključno je to, kar se je dogajalo od letošnjih volitev naprej, da smo enotni v SLS, da je treba vse sile, ki  jih imamo strniti skupaj, prenehati z preteklimi prerekanji in poiskati človeka, ki je pripravljen in ima dovolj energije za vodenje stranke,« je ocenil predkongresno dogajanje v SLS in nadaljeval: »Med tema dvema imenoma je Marjan Podobnik tisti, ki je to energijo že pokazal, mislim, da je tudi favorit na kongresu, v kolikor se bo glasovalo med tema dvema imenoma, in verjamem, da je tisti, ki lahko zopet poveže SLS in na osnovi tega tudi pridobimo zaupanje volivk in volivcev«.

 

O izključitvi Podobnika iz SLS in odhodu nekaj vidnih in vplivnih članov je Bogovič pojasnil, da je bil razlog izključitve spor med tedanjim aktualnim predsednikom in Marjanom Podobnikom. »Kar nekaj članov SLS je tudi protestno zapustilo stranko s ciljem, da povejo kaj si mislijo o takšnem načinu vodenja in o izključevanjih. Med njimi tudi npr. Jakob Presečnik, ki se je po nekaj mesecih tudi vrnil nazaj,« je razložil in izpostavil: »Vesel sem tega, da se praktično vsi, ki so bili na nek način včasih v nemilosti v naših notranjih pogovorih – zaradi različnih razlogov, sedaj enotni, da je čas, da se vrnejo nazaj in da naredijo stranko močno. Ta enotnost pa je bila že prej, preden se je gospod Podobnik odločil za kandidaturo za predsednika«.

 

Bogovič je potrdil, da v SLS obstaja energija, obstajajo sestanki, obstajajo dogovori, ki ljudi povezujejo in jih vodijo k kandidiranju v organe voljene na Kongresu SLS. »Z vsemi, ki so bili izključeni kot Franc Kangler, Peter Vrisk, Marjan Podobnik sem bil tudi jaz sam soudeležen v teh pogovorih in vsi so pripravljeni stopiti nazaj in tudi pomagati stranki, da se vrne na stara pota.« je še dejal.

 

»V iskanju primernega kandidata je bilo prvo in ključno to, da poiščemo nekoga, ki bi uspel poenotiti stranko in potem skupaj z obnovljeno ekipo tudi dati novo energijo v našem življenju. Dileme so bile zelo široke,« je iskanje primernega kandidata za vodenje SLS predstavil Bogovič. »Tehtali smo, ali je to modrost, ki jo pooseblja dr. Toplak, tudi Jakob Presečnik, ali je to mladost, ki jo pooseblja v zadnjem dnevu predlagani kandidat Modest Motalen iz Slovenske Bistrice. Glede na to pa da se vsi zavedamo, da je to resen izziv je na koncu ta pogum izkazal Marjan Podobnik, za kar se mu hvaležen in danes je on tisti, ki mislim, da je favorit tega kongresa,« je pogovor za Odmeve zaključil Bogovič.

 

***

Vabljeni k oddaje Odmevi na RTV SLO Prvi, v ponedeljek, 11. septembra 2018:

Fotografija: RTV SLO, Odmevi