Bogovič za Radio Ognjišče: Stopiti je treba za evropsko identiteto in evropsko idejo

Ljubljana, 29. december 2016 – »Gre tudi za spopad kultur in ver, v katerem se bomo morali prebivalci stare celine postaviti na stran vrednot, ki nas povezujejo, na stran krščanskih vrednot. Ne smemo si zatiskati oči, da z Evropo kdo nima tudi kakšnih drugih načrtov. Problemom moramo zreti v oči in jasno poiskati odgovore,« je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) med drugim dejal v pogovoru o zadnjem terorističnem napadu v Ankari in aktualnih izzivih EU za Radio Ognjišče.

 

»Pred nami so časi, ko bo treba probleme nasloviti s pravimi besedami. Vidimo, da se tudi v Evropi dogaja to, da ekstremizem opozarja na neke probleme v družbi. Ponuja tudi zelo preproste rešitve, ki v praksi niso izvedljive, a lahko vodijo v še večje težave. Zmerna politika se mora na to ustrezno odzvati in trdno stopiti za evropsko identiteto in evropsko idejo,« je še povedal Bogovič, ki se je v pogovoru dotaknil tudi krize vrednot v evropski družbi, o čemer nas opozarja papež, tudi v Evropskem parlamentu.

 

Da terorizem nima meja in da je zato znotraj evropskega kontinenta nujno čim boljše sodelovanje med varnostnimi organi in protiterorističnimi organi, je Bogovič med drugim še poudaril pogovoru za Radio Ognjišče. Na področju zunanje politike EU pa je dejal, da smo v zadnjih letih v EU vse prepogosto sledili neki skupni ZDA-EU politiki, ki pa je prinesla dokaj nemirno situacijo na evropskih tleh in da danes Evropa povsem po nepotrebnem plačuje ceno kriz, ki so jih povzročile velike sile, cena in breme teh kriz pa se plačujeta predvsem znotraj evropskih meja.

 

Več pa na posnetku radijskega pogovora na Radiu Ognjišče prek spodnje e-povezave.

 

VIR: Radio Ognjišče, 29. 12. 2017: http://radio.ognjisce.si/sl/185/svet/22709/