Države se z vstopom v Evropsko unije hitreje razvijajo

Bruselj, 30. junij 2017 – Ta teden je v Evropskem parlamentu potekalo snemanje hrvaške oddaje Iz srca Europe, h kateri je bil povabljen tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Z voditeljem Alenom Legovićem, hrvaškim evropskim poslancem Ivico Tolićem, slovenskim dopisnikom Dela Petrom Žerjavičem in hrvaškim dopisnikom Hine Slavkom Vukadinom je debatiral o sodelovanju Slovenije in Hrvaške ter o rezultatih in percepciji Evropske unije v obeh državah.

 

»Z vstopom v Evropsko unijo Slovenija ekonomsko sodeluje z drugimi državami, tudi bilateralna gospodarska izmenjava recimo med Hrvaško in Slovenijo lažje poteka. S Hrvati smo dobro sodelovali tudi pri migrantskem valu, ki je potekal čez naši državi. Ocenjujem, da je vstop v EU pozitiven za obe državi, saj se hitreje razvijamo v celoti, kot če bi se sami,« je uvodoma dejal Bogovič.

 

Na vprašanje, če so mladi z vstopom Slovenije v EU leta 2004 množično začeli zapuščati državo, je Bogovič poudaril: »Smo v dobi globalizacije in digitalizacije. Napačno je razmišljanje, da mladi zapuščajo državo zaradi vstopa v EU, ampak jo zaradi določenih stvari, ki ne delujejo v državi sami. Mislim, da bi veliko več ljudi zapustilo državo, če ne bi pristopili k EU, kot pa jo sedaj.«

 

Za konec oddaje je poslanec sporočil, da samo s političnim sodelovanjem in razumevanjem s sosednjimi državami lahko dosežemo mir in blaginjo, ki sta bila cilj že Schumanove deklaracije, ki je nastala pet let po koncu druge svetovne vojne. »Z vstopom v EU države vidijo, koliko so napredovale s pomočjo evropskih sredstev in se razvile. Samo primerjajmo države Zahodnega Balkana, ki niso članice EU in nas, ki smo v EU, kolikšen napredek smo dosegli mi ter kako zelo zaostajajo ostali,« je še dodal Bogovič.

 

Oddaja Iz srca Europe (27. juinij 2017):