Franc Bogovič: Čas je, da Pametne vasi udejanimo!

Konferenca Pametne vasi – ključ za razvoj podeželja

 

Koper, 12. september 2019 – V Kopru je na Fakulteti za humanistične vede danes potekala konferenca Pametne vasi – ključ za razvoj podeželja. Dogodek je potekal v organizaciji Laboratorija za telekomunikacijo ljubljanske Univerze za elektrotehniko pod vodstvom dr. Emilije Stojemnove Duh kot redno delovno srečanje projektne Interreg skupine za alpsko področje. 

 

Poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča, pobudnika iniciative za Pametne vasi v EU in Sloveniji, in dr. Stojmenove, so kot vidnejši zagovorniki Pametnih vasi na konferenci sodelovali še dr. Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje in sopredsedujoči mednarodnemu forumu za vire ZN, Paul Soto, koordinator za Pametne vasi na Evropskem omrežju za razvoj podeželja (ENRD), Stefan Ostergard Jensen iz Evropske komisije, Gyorgy Mudri, so-avtor knjige Smart Villages in EU and Beyond ter dr. Darja Majkovič z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. 

 

Na konferenci so sodelujoči izpostavili pretekle aktivnosti, ki so pripeljali koncept Pametnih vasi do visoke prepoznavnosti, hkrati pa so začrtali smernice za prihodnost. 

 

Bogovič je pri tem izpostavil, da je prišel čas, da pametne vasi udejanimo tudi v vsakdanjem življenju: “Nujno moramo širiti dobre prakse, povezati pa moramo tudi strokovnjake, ki bodo znali implementirati ideje v drugih državah in naseljih. Zelo pomembna je izmenjava, mora pa vsaka država in vsako naselje najti svojo pot. Sedaj je čas, da to implementiramo v vsakdanjem življenju. Ljudje pričakujejo dejanja in ne več samo besede. Pokazati moramo rezultate. To je moj cilj v prihajajočem mandatu v Evropskem parlamentu.”

 

Bogovič je tudi opozoril, da je ključno tudi, kako posamezna država članica razume razvoj države: centralizirano ali decentralizirano. Spomnil je, da je koncept Pametnih mest uspel, ker je gospodarski sektor v njem našel svoje priložnosti. “Zato je pomembno, da se zdaj spodbudi tudi čim več investitorjev h konceptu Pametnih vasi,” je dejal Bogovič. 

 

Kot svoje naloge v Evropskem parlamentu je izpostavil aktivno vlogo v parlamentarni med skupini Pametne vasi za podeželske skupnosti (ang.: Smart Villages for Rural Communities), ki povezuje poslance in deležnike s fokusom na razvoju odmaknjenih podeželskih območij ter na vztrajanju, da se financiranje Pametnih vasi vnese v za to področje pristojne politike in sklade EU kot so regionalni sklad, Horizon 2020 ter 2. steber Skupne kmetijske politike.

 

Na konferenci je Bogovič je skupaj z avtojem Gyorgyem Mudrijem predstavil tudi knjigo Smart Villages in EU and Beyond, za katero je skupaj s poslanskim Kolegom Tiborjem Szanyijaem spisal uvodnik. 

 

Posnetek konference si lahko ogledate na naslednji povezavi: