Ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU: Za naslednjih 10 let moramo oblikovati jasno strategijo

Ljubljana, 2. december 2014 ? Ob priložnosti današnje Slavnostne akademije v Državnem zboru RS v počastitev desete obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo je predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič zbranim namenil svoje pozdravne besede.

Njegov pozdrav lahko v nadaljevanju preberete v celoti.

 

***

Pozdravne besede evropskega poslanca in predsednika SLS Franca Bogoviča za Slavnostno akademijo v počastitev desete obletnice vstopa Slovenije v EU, ki bo potekala 2. decembra ob 17. uri v Državnem zboru Republike Slovenije

 

Ljubljana, 2. december 2014

 

Spoštovani,

ko je v začetku devetdesetih let Slovenija postala samostojna država, smo vsi skupaj imeli pred seboj zelo jasne cilje. Demokratično državo, ki se vključi v evropske integracije. Tem ciljem je slovenska politika v veliki meri uspešno sledila in ves trud je bil poplačan leta 2004, ko je Slovenija postala polnopravna članica Evropske unije.

Zato gre zahvala tudi Vam, vsem tistim poslancem, ki ste v tistih časih delali po najboljših močeh, da bi nam uspelo.

Žal pa samo vstopiti v skupino najboljših in najuspešnejših držav in potem uživati na lovorikah najuspešnejše nove članice ni bilo dovolj. Tako se zdi, da je leta 2004 zmanjkalo vizije in odločnosti glede smeri, ki jo želi Slovenija znotraj Evropske unije slediti. Namesto, da bi sledili dobrim praksam in izkušnjam, ki jih članstvo ponuja, smo čas izgubljali s preteklostjo in ukvarjanjem sami s sabo.

Zato si ob tej priložnosti, ko vseeno praznujemo pomembno obletnico slovenske zgodovine, želim več pozitivnega pogleda na Evropsko idejo, ki jo zastopa Evropska unija. Biti v družbi najrazvitejših držav Evrope namreč ponuja neštete priložnosti tudi v prihodnje. Zato naj Slovenija kot država izkoristi naslednjih deset let svojega članstva v EU, oblikuje jasno strategijo, izlušči svoje primerjalne prednosti, ki jih lahko izkoristi znotraj skupnega evropskega trga in se znova, tako kot nekoč, poda na lov za najboljšimi.

 

S spoštovanjem,

Franc Bogovič

poslanec Evropskega parlamenta

in predsednik Slovenske ljudske stranke

***