Iz drobnih stvari so sestavljene velike zgodbe, kot je dobra praksa EU o mobilnem gostovanju kot doma

Slovencem nam včasih manjka nekaj ponosa in samozavesti. Preveč jadikujemo in mislimo, da nam drugi krojijo usodo, ampak: sami smo svoje sreče kovači

 

Ljubljana, 26. junij 2017 – Konec prejšnjega tedna je bil na Radiu Zeleni val objavljen intervju z evropskim poslancem Francem Bogovičem (SLS/EPP), ki je spregovoril o svojem delu ob pestrem pred-dopustniškem dogajanju v letu volitev v državah članicah EU, komentiral pogajanja glede Brexita ter pohvalil 30-letni projekt EU Erasmus, ki je po njegovem prepričanju najuspešnejši v EU. »Mnogo mladih Evropejcev ima priložnosti iti za kak semester v tujino, se srečevati z drugimi ljudmi, spoznavati njihovo kulturo, se naučiti sodelovanja…«, je o Erasmusu dejal Bogovič. EU mobilno gostovanje kot doma, pa je zanj praktičen primer koristi, ki jo imamo tudi Slovenci kot državljani Evrope.

 

Ob črpanju EU sredstev je Bogovič prepričan, da v Sloveniji nekako nismo uspeli preklopiti s prejšnje finančne perspektive, ki je bila nekako širitvena, infrastrukturna. »Zdaj je fokus na pametni specializaciji«, je opozoril in dodal, da je uspešnost črpanja sredstev v aktualni in prihodnji finančni perspektivi možna le, če bomo znali Slovenci medsebojno sodelovati, se povezovati in najti svoje tržne niše.

 

»Želim, da do konca mandata zaživi v Sloveniji projekt pametnih vasi!«, je o viziji razvoja podeželja dejal Bogovič in opisal njegove cilje, ki z uporabo novih tehnologij dvigujejo raven življenja ljudi na podeželju in njihovo boljšo mobilnost.

 

V predstavljanju palete aktualnih tem na področju svojega dela v Evropskem parlamentu in s poudarkom na letošnjem burnem obdobju, ko so v ospredju pogovori tudi o prihodnosti EU, o njeni širitvi na države Zahodnega Balkana, varovanju zunanjih meja, stabilnosti in miru …, je Bogovič spregovoril tudi o pomenu članstva Slovenije v EU in za spodbudo državljanom dejal: »Slovencem nam včasih manjka nekaj ponosa in samozavesti. Preveč jadikujemo in mislimo, da nam drugi krojijo usodo, ampak: sami smo svoje sreče kovači«.

 

Ob zaključku pogovora je Bogovič izrekel čestitke Slovenkam in Slovencem ob dnevu državnosti in jim zaželel lepo poletje ter veliko lepih dni.

 

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

 

Vir: Radio Zeleni val – »Gostili smo evropskega poslanca Franca Bogoviča«, junij 2017