NAPOVED / Evropski teden čebel v Bruslju

Bruselj, 10. junij 2016 – V ponedeljek, 13. junija 2016, se bo v Evropskem parlamentu pričel Evropski teden čebel, dvodnevno druženje evropskih čebelarjev, znanstvenikov, kmetov in predstavnikov politike, kjer se bo razpravljalo o krepitvi vloge čebel pri zagotavljanju svetovne prehranske varnosti in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Iskalo se  bo tudi rešitve za krepitev čebelam prijaznih kmetijskih praks.

 

Na letošnjem Evropskem tednu čebel bodo sodelovali čebelarji in kmetje iz sedmih evropskih držav, tudi Slovenije, katero bodo, na predlog evropskih poslancev Franca Bogoviča (SLS/EPP) in Alojza Peterleta (NSi/EPP) zastopali predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. Ti bodo sodelovali na ponedeljkovem strokovnem forumu čebelarjev in kmetovalcev ter torkovi mednarodni znanstveni konferenci z naslovom ?Čebele skrbijo za Evropejce. Ali Evropejci skrbimo za čebele??, kjer bodo v ospredju vprašanja ustreznih ukrepov za pomoč ohranitve čebeljih populacij v okviru Skupne kmetijske politike, sledljivost čebeljih pridelkov, modeli sodelovanja med kmeti in čebelarji idr. Konference se bosta udeležila tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan in monaški princ Albert II, velik podpornik varovanja okolja in trajnostnega razvoja.

 

Obenem bo pred Evropskim parlamentom postavljena t. i. čebelja vas, kjer bo na slovenski stojnici potekala promocija slovenskega čebelarstva z degustacijo medu in ostalih čebeljih pridelkov.

 

DSC_1516

Vabljeni k spremljanju dogajanja na www.beeweek.eu

 

VIDEO nagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pred Evropskim tednom čebel v Bruslju: