Obisk delegacije občine Trebinje na povabilo Bogoviča v Sloveniji

Evropski poslanec Franc Bogovič in župan Trebinja Luka Petrović v Sloveniji o razvojnih projektih

EU za razvoj Trebinja

 

Ljubljana, 10. oktober 2017 – Na povabilo slovenskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) je delegacija Občine Trebinje iz Republike Srbske, Bosne in Hercegovine, ki jo je vodil župan Trebinja Luka Petrović, obiskala Slovenijo. Na več dnevnem študijskem obisku so obiskali najbolj razvojno naravnane slovenske občine: Krško, Šentrupert, Ljubljana in Maribor z namenom, da se iz prve roke seznanijo z odlično prakso razvojnih EU projektov, ki so bili izvedeni v teh slovenskih občinah, in za ustvarjanje partnerstev za prihodnje projekte.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki je julija letos tudi sam obiskal Trebinje na povabilo župana Luke Petrovića, je izpostavil, da je Trebinje v razvojnem smislu zelo ambiciozna občina, ki ima potencial, da postane zgled za razvoj odličnih praks v tem delu Republike Srbske in BiH. Kot nekdanji dolgoletni župan Občine Krško (13 let), Bogovič ve, kako se z dobrim timom v občini da izvesti male in velike EU projekte in graditi ter razvijati vsa področja na lokalni ravni. Kot evropski poslanec je Bogovič specializiran med drugim za regionalni razvoj in kohezijsko politiko EU, kmetijstvo, je pa tudi član skupine »Prijatelji Bosne in Hercegovine« v Evropskem parlamentu in podpredsednik skupine »Prijatelji Srbije«.

 

Na njegov predlog je delegacija Občine Trebinje obiskala Občino Krško, sadjarsko podjetje Evrosad in njihovo hladilnico ter sortirnico sadja, Nuklearno elektrarno Krško (NEK), Center za sortiranje odpadkov in družbo Kostak, podjetje Willy Stadler, ki proizvaja sortirnice komunalnih odpadkov, ter podeželski turizem in vinogradništvo Kmetije Kerin, v Šentrupertu pa “Deželo kozolcev” (deželo avtohtone regionalne kmetijske arhitekture). V Ljubljani se je delegacija iz Trebinja srečala z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, obiskal so Ljubljanski grad in podjetji IRGO in Blisk, ki so večinoma v lasti Srbov, v Mariboru pa so si ogledali “Staro trto” – najstarejšo trto na svetu, ki je stara več kot 400 let in je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta.

 

Župan Trebinja Luka Petrović je poudaril, da ima obisk v Sloveniji zelo uporabno vrednost zaradi vseh izkušenj, skozi katere je šla Slovenija na svoji poti do EU in zdaj znotraj Evropske unije. “Prišli smo do številnih novih spoznanj. Opazili smo, da je Slovenija izkoristila svoje vire – ljudje so se najprej oprli na svoje lastne zmogljivosti in jih pravilno uporabili, da so denar obdržali in pripeljali v svoj prostor. Uspešno so izvedli in predstavili svoje priložnosti, najsi gre za turizem, kmetijstvo ali proizvodnjo nekatere opreme,« je svoje vtise predstavil Petrović. Povedal je, da jih je še posebej zanimalo, na katere težave je naletela Slovenija na poti v EU, in ki so se dotikale navadnega človeka, kmetij,  podjetij in javnih služb na ravni lokalne samouprave. »Želimo vedeti, kako lahko preskočimo nekaj korakov in hitro iti v smer evropskih načel in pravil EU. Naš cilj je seveda izkoristiti obstoječa IPA sredstva, ki so odprta, in se pripraviti za protokole in postopke, ki veljajo v EU, zato da bomo lahko hitreje korakali, ko pride trenutek za vstop v Evropsko unijo. To vse lahko doseže ta ekipa, ki smo jo pripeljali na obisk Slovenije,« je poudaril trebinjski župan Petrović.

 

Dodal je, da so v okviru obiska prejeli podporo v vseh sektorjih. »Imamo možnost vzpostavitve protokola o sodelovanju in partnerstvu za sredstva IPA. Zaradi vsega tega smo zelo zadovoljni in neizmerno hvaležni evropskemu poslancu Francu Bogoviču in pravoslavnemu duhovniku Peranu Boškoviću, ki so bili naši gostitelji ves čas in ki so vedno dobrodošli v Trebinju, Republiki Srbski, BiH,« je še povedal Petrović ter dejal, da čeprav ima BiH zapleten politični sistem, bo Trebinje vedno imelo odprta vrata za prijatelje in se bodo tam vedno počutili prijetno. Petrović je prepričan, da bo bosta Trebinje in Slovenija krepila prihodnje sodelovanje.

 

Foto galerija