Osem slovenskih in hrvaških evropskih poslancev EPP obiskalo Nuklearno elektrarno Krško

 

 

Obisk osmih evropskih poslancev EPP iz Slovenije in Hrvaške v NEK je zgled dobrega sodelovanja med slovensko in hrvaško stranjo

 

Krško, 6 . februar 2016 – Delegacija slovenskih in hrvaških poslancev Evropskega parlamenta iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je včeraj, 5. 2. 2016, na pobudo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) obiskala Nuklearno elektrarno Krško (NEK). Delegacija slovenskih evropskih poslancev EPP: dr. Milan Zver (SDS/EPP), Romana Tomc (SDS/EPP), Franc Bogovič (SLS/EPP) in hrvaških evropskih poslancev EPP: Dubravka Šuica (HDZ/EPP), Andrej Plenković (HDZ/EPP), Davor Ivo Stier (HDZ/EPP), Ivana Maletić (HDZ/EPP), Marijana Petir (HSS/EPP) se je srečala s predsednikom uprave NEK Stanetom Rožmanom, s članom uprave NEK Hrvojem Perharićem, direktorjem Agencije za radioaktivne odpadke ? ARAO dr. Tomažem Žagarjem, podpredsednikom NS NEK Martinom Novšakom in članom NS NEK Josipom Lebegnerjem. Delegacija evropskih poslancev se je podrobneje seznanila z delovanjem in načrti NEK, konceptom ravnanja z radioaktivnimi odpadki ter si ogledala tudi tehnološki del elektrarne. 

 

Evropski_poslanci_EPP_SLO_in_HR_v_NEK_Krško_05.02.2016  Evropski_poslanci_EPP_SLO_in_HR_NEK_Krško_05.02.2016_4

 

Franc Bogovič, evropskih poslanec (SLS/EPP) in pobudnik obiska v NEK je ob robu obiska na izjavi za medije izrazil zadovoljstvo nad obiskom poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije in Hrvaške, ki so združeni v Evropski ljudski stranki (EPP). ?Ključni namen tega obiska je bila nadgradnja našega zelo dobrega sodelovanja, ki ga imamo slovenski in hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu,? je uvodoma dejal Bogovič. Po njegovih besedah je Nuklearna elektrarna Krško bila in je mogoče še danes za koga večkrat objekt, ki razdvaja oz. se vidi kot problem v slovensko-hrvaških odnosih. ?Mislim pa, da je predvsem objekt, od katerega imata obe državi zelo veliko gospodarske koristi,? je dejal Bogovič in poudaril, da je ta jedrski objekt po sprejetju in uveljavitvi meddržavne pogodbe tudi zgled sodelovanja med državama.

 

Dubravka Šuica, evropska poslanka (HDZ/EPP) in vodja hrvaške delegacije evropskih poslancev EPP je v imenu hrvaške delegacije izrazila zadovoljstvo nad priložnostjo obiska v NEK in se zahvalila g Bogoviču za gostiteljstvo v njegovem rojstnem mestu Krško. ?To je izreden primer sodelovanja med hrvaško in slovensko stranjo,? je dejala Šuica in poudarila, da ima srečanje v Krškem poleg tega, da so se poslanci seznanili z delom in načrti NEK, tudi simbolično vrednost. ?Mi želimo pokazati, kako se lahko pogovarja prijateljsko – s prijateljsko državo, prijateljsko delegacijo. In mi takšne odnose gojimo s slovenskimi evropskimi poslanci, s katerimi imamo odlično sodelovanje, s katerim bomo nadaljevali, je dejala Šuica in pojasnila, da se bodo vsa odprta vprašanja na ravni Slovenije in Hrvaške sicer reševala na ravni izvršne oblasti ? na ravni vlade Slovenije in Hrvaške. ?Pravkar je na Hrvaškem oblikovana nova vlada, in pričakujem novo smer, novo pot, in sigurno tudi boljše odnose s sosedi, tudi ob vprašanjih kot so migrantska kriza ali arbitraža,? je dejala Šuica in dodala, da je to sicer delo vlade, evropski poslanci pa bodo nadaljevali krepitev dobrih odnosov in sodelovanja.

 

Dr. Milan Zver, evropski poslanec (SDS/EPP) in vodja slovenske delegacije evropskih poslancev EPP, se je zahvalil vodstvu NEK za sprejem in Dubravki Šuici, da se je vabilu na obisk v Krško odzvala celotna hrvaška delegacija evropskih poslancev EPP ter kolegu Bogoviču za pobudo za ta obisk. ?Hrvaška in slovenska delegacija dobro sodelujeta v Evropskem parlamentu,? je dejal dr. Zver in ocenil, da če bi se obe vladi zgledovali po tem sodelovanju evropskih poslancev EPP, ne bi bilo toliko odprtih vprašanj med državama. Glede obiska v NEK je dr. Zver dejal, da je bil tokrat prvič tukaj in je zagotovil, da je NEK dobila danes z njim še enega dobrega in iskrenega prijatelja. ?NEK je med najbolj varnimi objekti na svetu, in to nas še dodatno zavezuje, da ta naš skupni projekt hrvaške in slovenske vlade nadaljujemo in vsa odprta vprašanja, ki so na mizi, normalno rešimo,? je dejal dr. Zver ter pojasnil, da so se na obisku v pogovorih dotaknili tudi nekaterih težav v energetiki EU, pri rojevanju Energetske unije. Izrazil je prepričanje, da se bo Evropa vendarle uspela emancipirati od svoje odvisnosti od fosilnih goriv, ki jo bremeni pri njeni zunanjepolitični in varnostni vlogi v svetu.

 

Evropski_poslanci_EPP_SLO_in_HR_v_NEK_Krško_05.02.2016_2  DSC_9575

 

Predsednik uprave NEK Stane Rožman in član uprave Hrvoje Perharić sta se obema delegacijama Evropskega parlamenta zahvalila za zanimanje, ki so ga evropski poslanci pokazali s svojim obiskom elektrarne, za katero je, kot sta dejala, obisk izjemna priložnost, da z objektivnimi informacijami o obratovanju, poslovanju, o odnosih in načrtih, seznanimo ljudi, ki so odločevalci in kreatorji tako evropske kot nacionalne politike. ?Nuklearna elektrarna je stičišče dobrega sodelovanja slovenskih in hrvaških podjetij, kar se odraža tudi v izjemnih rezultatih, saj krška elektrarna velja za eno najbolje urejenih in najuspešnejših jedrskih elektrarn v Evropi. Veseli nas, da so prizadevanja za visoko raven varnosti, stabilnosti in zanesljivosti ter prizadevanja za dodano vrednost, na kateri slonijo številne energetske naložbe in razvoj gospodarskega okolja obeh držav, prepoznali tudi poslanci in poslanke,? sta poudarila Rožman in Perharić.

 

IMG_6961  DSC_9498