Potreben je razmislek o primernosti modela premestitve migrantov in beguncev

Strasbourg, 16. maj 2017 – Na današnjem plenarnem zasedanju je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) spregovoril o problematiki premestitve migrantov in beguncev znotraj držav članic Evropske unije. Izpostavil je težave, ki se dogajajo pri premestitvah, tako na strani držav članic kot na strani migrantov. Poudaril je, da je potreben temeljit razmislek, ali je model premestitve pravilen, brez politične volje pa program ne bo dobro izpeljan.

 

»Begunski val, ki je bil najmočnejši v letih 2015 in 2016, je v Evropo pripeljal več kot milijon migrantov in beguncev. EU si je zadala cilj, da naredi premestitev 160.000 beguncev in kot vidimo, je samo dobra desetina le-teh pristala v državah, kamor naj bi bili namenjeni. Težave so na obeh straneh, tako pri državah, ki ne želijo prejeti beguncev, kakor tudi pri beguncih, ki imajo za cilj šest, osem najbogatejših evropskih držav. Vse skupaj kaže na določen problem in potreben je temeljit razmislek. V državi, iz katere prihajam, je generalni upor ljudi proti beguncem, vendar je uspelo vladi v državo pripeljati večji delež, kot je delež izpolnjenih kvot v okviru EU. Drugače je bilo, ko je bila kriza v Bosni in smo v Slovenijo sprejeli 70.000 ljudi. Na tem mestu je potreben razmislek, ali je model premestitve migrantov in beguncev pravilen, potrebna pa je tudi večja politična volja za boljši izpeljan program,« je povedal Bogovič.

 

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o premestitvah migrantov in beguncev znotraj EU (plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, 16. 5. 2017):