Slovenski poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu podpirajo pobudo Čebelarske zveze Slovenije, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel

Čebela mora za 1 kilogram medu obiskati kar 4 milijone cvetov in preleteti štirikratno razdaljo sveta.

/Vir: Čebelarska zveza Slovenije/

 

Bruselj, Ljubljana ? 14. april 2015 – Vsi slovenski evropski poslanke in poslanci: dr. Milan Zver, Tanja Fajon, Alojz Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc, dr. Igor Šoltes, Franc Bogovič in Patricija Šulin bodo v četrtek, 16. aprila 2015, družno gostili predstavnike slovenskega čebelarstva v Evropskem parlamentu. Podpirajo namreč slovensko čebelarsko pobudo za Evropski medeni zajtrk in pobudo Organizaciji združenih narodov, da 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Na ta dan se je namreč leta 1734 rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša.

 

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) se bo v Evropskem parlamentu v četrtek, 16. aprila 2015, ob 8. uri najprej predstavila z Evropskim medenim zajtrkom z nazivom Ohranimo čebele (Save the Bees), ob 9. uri pa na seji Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), kjer bo evropskim parlamentarcem predstavljeno slovensko čebelarstvo ter pobudi: ?Evropski medeni zajtrk? in ?20. maj – Svetovni dan čebel? – pobuda Organizaciji združenih narodov (OZN), da 20. maj, rojstni dan začetnika in prvega učitelja modernega čebelarstva na svetu Antona Janše, razglasi za Svetovni dan čebel -,  kot tudi projekt ?Človek posadi ? čebela opraši?. Predstavitve na odboru AGRI se bosta udeležila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in predsednik ČZS Boštjan Noč, ter evropski poslanke in poslanci iz Slovenije, ki so gostitelji predstavitve slovenskih čebelarjev v Evropskem parlamentu.

Slovenski evropski poslanke in poslanci si želijo, da bi se vseh 751 poslancev v Evropskem parlamentu seznanilo s projekti slovenskega čebelarstva ?Evropski medeni zajtrk?, ?Človek posadi ? čebela opraši? in ?20. maj ? svetovni dan čebel?, ter krepilo podporo za njihove projekte na ravni Evrope.

Slovenski evropski poslanke in poslanci podpirajo vsa prizadevanja ČZS za zaščito čebel in ohranjanje čebelarstva, ne le v Sloveniji, temveč na ravni vse Evropske unije, kot tudi sveta, saj so čebele tista neprecenljiva živalska vrsta, ki ima ključen pomen za trajnostno naravnano kmetijstvo kot tudi za zagotavljanje varnosti s preskrbo hrane v svetu. Z opraševanjem rastlin namreč pripomorejo k uspešni kmetijski pridelavi, prav tako pa imajo pozitiven učinek na celoten ekosistem in ohranjanje biotske raznovrstnosti v naravi.

 

Program srečanja Čebelarske zveze Slovenije v Evropskem parlamentu:

8.00 – 9.00           Zajterk ?Ohranimo čebele?, ki ga skupaj gostijo Čebelarska zveza Slovenije in slovenski evropski poslanke ter poslanci (Lokacija:  Members Salon, Evropski parlament, Rue Wiertz 40, 1047 Bruxelles).

9.00 – 10.00         Seja odbora AGRI ? Predstavitev slovenskega čebelarstva ter pobud o Evropskem medenem zajtrku in Svetovnem dnevu čebel (Lokacija:  sejna soba JAN4Q2,  Evropski parlament, Rue Wiertz 40, 1047 Bruxelles). 

Prenos seje AGRI bo v živo prenašan na na: http://bit.ly/cebelarji-v-bruslju

13.00 ? 14.00     Srečanje slovenskih čebelarjev s slovenskimi poslankami in poslanci Evropskega parlamenta (Lokacija: Soba PHS 0C41, Evropski parlament, Rue Wiertz 40, 1047 Bruxelles,).

 

Letak Čebelarske zveze Slovenija