Svetovni dan čebel je rezultat slovenske enotnosti. Enotnosti, ki jo še kako potrebujemo danes!

 

Koprivnica/Bruselj, 20. maj 2020 – Ob obeležitvi 20. maja kot Svetovnega dneva čebel, ki ga letos obeležujemo tretje leto zapovrstjo, je svoje misli strnil tudi evropski poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP), ki v Evropskem parlamentu že vse od leta 2014 dalje aktivno spremlja tematiko čebelarstva ter zaščite čebel in ostalih opraševalcev. Letošnja praznovanja ob Svetovnem dnevu čebel bodo zaradi veljavnih koronavirusnih omejitvenih ukrepov precej bolj skromna od praznovanj v preteklih letih. Bogovič je prepričan, da je zavedanje o pomenu čebel in varstvo njihovega zdravja tisto, kar daje tem bitjem največje priznanje.

 

Bogovičevo celotno izjavo si lahko preberete v nadaljevanju.

 

»Čebelarstvo je nedvomno slovenska zgodba o uspehu, kar ob vsaki mogoči priliki izpostavljam tudi poslanskim kolegom v Evropskem parlamentu. Razglasitev 20. maja kot Svetovnega dneva čebel pri Združenih narodih je bil velik dosežek slovenskega čebelarstva in tudi slovenske diplomacije, za kar se je vsem najbolj odgovornim treba iz srca zahvaliti. Ta uspeh je izkaz slovenske enotnosti, ki je trenutno sicer ponovno na zelo veliki preizkušnji.

 

Svetovni dan čebel pomeni priznanje za prizadevno delo vseh čebelarjev, tako v Sloveniji kot drugod, ki pa se pri svojem delu soočajo s čedalje večjimi težavami – od varoje, ki je ena največjih groženj za zdravje čebel, do posledic podnebnih sprememb, ki se kažejo predvsem v nestanovitnem vremenu, kar izjemno slabo vpliva na zdravje čebel in njihov pridelek. Povrh vsega se letos čebelarji spopadajo še z omejitvenimi ukrepi zaradi pandemije novega koronavirusa, kar še dodatno otežuje njihovo delo pri skrbi za čebele. A verjamem, da bosta tudi letos prevladali čebelarska iznajdljivost in trma. Če kdaj, se moramo v trenutni situaciji zavedati pomena pridelave hrane in velikokrat težkih pogojev za njeno pridelavo. Brez neutrudnega dela kmetov, čebelarjev in seveda opraševalcev, s čebelami na čelu, bi bile trgovske police s hrano dejansko prazne.

 

Kot vemo, imajo čebele, poleg seveda osnovne dejavnosti izdelovanja medu, še pomembnejšo nalogo opraševanja, s čemer neposredno vplivajo na pridelavo hrane. 75 % svetovne proizvodnje hrane je namreč odvisne od opraševanja čebel in ostalih opraševalcev. Čebele tudi pomagajo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti v okolju ter so kot takšne indikator stanja v naravi.

 

Naša odvisnost od čebel in ostalih opraševalcev je dobesedno življenjskega pomena, zato je treba z najrazličnejšimi ukrepi širiti zavest o ravnanju, ki gre v prid čebelam. V tem duhu se v Evropskem parlamentu tudi pogovarjamo v okviru pogajanj o reformi Skupne kmetijske politike EU. Ukrepi, ki bodo izhajali iz te politike, kot tudi iz danes predstavljene strategije EU »Od vil do vilic«, namreč gredo v smeri spodbujanja bolj trajnostnega kmetijstva in s tem večje zaščite biotske raznovrstnosti, kar bo ugodno vplivalo na zdravje opraševalcev, na čelu s čebelami. To še dodatno nadgrajuje nekatere ukrepe, ki jih je v preteklih letih sprejela EU, kot je npr. prepoved uporabe neonikotinoidov v EU ter spodbujanje sejanja medovitih rastlin na površinah z ekološkim pomenom.

 

Sam kot dolgoletni sadjar, pridelovalec jabolk, skrbno koristim »storitve«, ki jih ponujajo čebele. Vsako leto v času cvetenja jablan namreč pripeljem 10 panjev čebel, saj je njihova prisotnost med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek. S tem tudi dokazujem, da sodobno kmetijstvo in čebele lahko sobivajo, v kolikor se kmetje in čebelarji medsebojno spoštujemo in pazimo na zdravje čebel.

 

Svetovni dan čebel je praznik slovenske enotnosti in odgovornosti, tako do okolja kot drug drugega. Pokažimo jo tudi danes, ko se spopadamo s posledicami novega koronavirusa.

 

Iskrene čestitke vsem slovenskim čebelarjem ob praznovanju 20. maja, Svetovnega dneva čebel!