Vabilo na omizje: Pametne vasi v Sodražici

V petek, 14. februarja 2020, ob 18. uri vas vabimo v
dvorano Gasilskega doma Sodražica (Trg 25. maja 5, Sodražica), na omizje

Pametne vasi v Sodražici
– sredstva EU za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje.

 

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.
Na dogodek se, prosimo, prijavite na bit.ly/PV-Sodrazica.  

 

Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju z implementacijo najnovejših tehnologij in konceptov – postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju po letu 2021 za njihovo uresničitev namenila sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov podeželja z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije. Slovenija bi lahko bila s svojimi danostmi pilotna država in zgled ostalim članicam v uvajanju tovrstnih rešitev. Toda, ali bomo znali izkoristiti sredstva in priložnosti, da ohranimo slovensko podeželje poseljeno ter obdelano in hkrati privlačno za podjetnike, obrtnike ter za mlade družine in starostnike? V Sodražici bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti za razvoj lahko pričakujemo v prihodnosti. 

 

Predstavili bomo dobre prakse iz lokalnega okolja, poleg tega pa bodo o pametnih vaseh ter o prihodnosti regije spregovorili:

 

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (SLS/EPP): Projekt Pametnih vasi in možnosti ter prizadevanja za financiranje tovrstnih projektov iz različnih evropskih skladov in mehanizmov v novi finančni perspektivi EU; 
  • Blaž Milavec, župan Občine Sodražica;
  • Irena Marn, Občina Ribnica: FabLab v Rokodelskem centru;
  • Ernest Pirnat, mladi kmet in profesor geografije: Sodobno kmetijstvo; 
  • prof. dr. Franc Pohleven, zagovornik trajnostne predelave lesa s čim večjo dodano vrednostjo: Les je strateška dobrina Slovenije.

Predstavitvam bo sledila možnost postavljanja vprašanj sodelujočim ter pogovor ob pogostitvi s pridelki lokalnih proizvajalcev.

 

Omizje poteka v organizaciji Občine Sodražica in evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP).

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/iu9Z78TGevRiMXPS8