Združevanje in povezovanje malih kmetov je ključno tudi za razvoj podeželja v smeri Pametnih vasi

Bruselj, 28. novembra 2018 – V Evropskem parlamentu je včeraj, 27. 11., potekala konferenca, ki se je osredotočila na ekološko pridelavo hrane in ekoloških proizvodov ter zaščito geografskih označb. Konferenco je gostil hrvaški evropski poslanec Ivan Jakovčić (ALDE), svoj prispevek pa so dodali tudi poslanci Franc Bogovič (SLS/EPP), Martin Häusling (Greens/EFA), Igor Šoltes (Greens/EFA). S kratkim nagovorom in odgovori na vprašanja je napore glede spodbujanja ekološkega kmetijstva podprl tudi Phil Hogan, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja. Pogovor je tekel predvsem o novi skupni kmetijski politiki ter o možnostih, kako bi sektor ekološkega kmetijstva in zaščite geografskih enačb prejel več sredstev.

V uvodnem nagovoru je organizator poslanec Jakovčič izrazil zadovoljstvo nad velikim zanimanjem za to temo in pred polno dvorano poudaril, kako pomembno je organsko kmetijstvo za ohranjanje našega planeta. »Rezervnega scenarija ni, imamo samo en planet in od nas je odvisno kako bomo zanj poskrbeli,« je poudaril Jakovčič .

 

V svojem uvodnem prispevku je poslanec Bogovič povedal, da se vse več manjših kmetij preusmerja v organsko proizvodnjo hrane, saj lahko tam ustvarijo večjo dodano vrednost in si zagotovijo preživetje. Hkrati želi vedno več potrošnikov vedeti, od kod prihaja njihova hrana, želi poznati tistega, ki jo pridela. V zvezi s poreklom hrane pa so zelo pomembni certifikati, ki kupcem takoj povedo, od katerega kmeta prihajajo proizvodi. »Dobro je, če lahko te izdelke vežeš tudi na določeno turistično destinacijo oz. regijo,« je prepričan Bogovič, ki se je v nadaljevanju dotaknil pomembnosti sodelovanja med kmeti: »Poudariti želim kako zelo ključno je združevanje in povezovanje malih kmetov, za kar se zavzemam tudi v projektu Pametne vasi, saj je v sklopu nekega večjega združenja veliko lažje tržiti ekološke proizvode in si zagotoviti boljše in pravičnejše cene.«

 

V nadaljevanju je polno dvorano sodelujočih nagovoril tudi kmetijski komisar Phil Hogan in izpostavil, kako so standardi hrane vedno bolj pomembni, saj potrošniki pričakujejo določeno kakovost, katero je treba doseči. »Potrošniki so pripravljeni plačati več za hrano, katere poreklo poznajo,« je povedal in poudaril: »Evropska unija se bo trudila imeti najboljšo hrano, katero bo zagotavljala z organskim kmetijstvom in ustreznimi certifikati. Ekološko kmetijstvo je v vzponu, trendi so pozitivni in zaradi tega bomo v prihodnosti imeli boljše in bolj zdravo življenje«.

 

Nastopili so tudi strokovni govorci iz organizacij, ki se aktivno ukvarjajo z ekološkim kmetijstvom in zaščito geografskih označb iz različnih EU članic. Večina je izpostavila skupen dolgoročni cilj, in sicer: priti do tega, da bi bili vsi izdelki proizvedeni z ekološkimi postopki. Hkrati so vsi govorci izpostavili zavedanje, da to ni enostavno in da so za to potrebna velika vlaganja, kmetom pa je treba pri tem prehodu nuditi pomoč in finančno podporo. Vsi pa pozdravljajo povečanje zanimanja za zdravo prihodnost, ki hkrati pomeni tudi dober vpliv na okolje in planet.