Bogovič: Borimo se za ljudi, ki so zaradi pomanjkanja demokracije nesrečni v Venezueli

Strasbourg, 6. april 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sinoči vključil v razpravo o razmerah v Venezueli, ki je zaradi avtoritarnega režima že dolgo v neugodni situaciji. V tej sicer z energenti bogati južnoameriški državi vladajo politična nestabilnost, revščina in korupcija.

 

 

»Več kot desetletje trajajoč levičarski režim Huga Chaveza, ki je v nekem trenutku imel celo srečo, da so bile cene energentov zelo visoke, je navzven dajal občutek, da je Venezuela razvita in sodobna država,« je na navidezno resničnost opozoril Bogovič, saj se je kmalu pokazalo, da se v Venezueli ne cedita med in mleko. Režim sedanjega predsednika Madure, naslednika Chaveza, se namreč sooča s hudo humanitarno in socialno krizo, revščino, korupcijo in politično nestabilnostjo. Poleg tega pa v imajo v Venezueli veliko moč narkokarteli, ki obvladujejo praktično vsa področja življenja ljudi.

 

Bogovič je še poudaril, da je nujno potrebna pomoč Evropske Unije ljudem, ki zaradi pomanjkanja demokracije v Venezueli trpijo. »V Evropskem parlamentu nam ne preostane nič drugega kot to, da še bolj odločno stopimo na stran tistih, ki se borijo za demokracijo in se, med drugim, skupaj z Vatikanom in Združenimi narodi zavzamemo za nesrečne Venezuelce,« je zaključil Bogovič.

 

***

Video: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o razmerah v Venezueli (zasedanje Evropskega parlamenta, dne 5. 4. 2017):