Bogovič: Državljani ZDA so glasovali za spremembe in odmik od ustaljene politične strukture in njene nerazumljive retorike

 

»Američani se niso ozirali na zavajajoče predvolilne ankete, ustvarjalce javnega mnenja, na negativno medijsko kampanjo in pogrom na socialnih omrežjih, temveč so šli na volitve s svojo lastno glavo in si izvolili predsednika z drugačno vizijo od predlagane s strani množične propagande!«

 Bruselj, 9. november 2016»Zmaga Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA ima zelo močno sporočilo, in sicer, da imajo ljudje dovolj političnega leporečenja in pometanja realnih problemov v državi pod preprogo. Trump je kot kandidat uporabljal zelo ostro retoriko, vendar odpiral prave, zelo aktualne teme, ki najbolj zanimajo ameriške državljane, marsikatere od njih pa tudi ljudi iz drugih delov sveta, tudi v Evropi,« izid predsedniških volitev v ZDA komentira evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

»Celotna kampanja, ki je bila tudi iz evropskega gledišča izrazito usmerjena proti Trumpu, kaže na to, da je tudi evropska politika podcenjevala želje in razmišljanja ameriških državljanov. Rezultat volitev v ZDA je potrditev, da si ljudje želijo, da jih politika sliši in upošteva, da politiki niso odtujeni ljudem ter da želijo preprosto in iskreno retoriko z jasnimi sporočili. Ljudje ne razumejo in nočejo politične govorice, ki jo uporabljajo ustaljene politične strukture,« pravi Bogovič, ki ob tem poudarja, da se na žalost tudi Evropa izgublja v politični latovščini, ki ni blizu njenim državljanom. »Ob tem pa pridobivajo predvsem populistične politične skupine, ki sicer nimajo rešitev za probleme, imajo pa karizmatične voditelje,« še meni Bogovič.

 

Ob tem Bogovič še opozarja, da že prvi odzivi bodočega predsednika ZDA kažejo na odmik od njegove klasične predvolilne debate, umiritev napetosti in takojšnji poskus poenotenja razdeljene države. »Zato pričakujem, da bo Trump sicer ohranil odločnost pri sprejemanju določenih rešitev in stal za nekaterimi svojimi napovedmi, vendar bo pripravljen tudi na kompromise, ki bodo zadovoljili širši spekter prebivalstva. Nakazal je, da želi biti predsednik vseh ameriških državljanov, in pri tem mu želim veliko uspeha,« še pravi Bogovič ter pri tem izpostavlja, da v naslednjem mandatu ameriškega predsednika pričakuje krepitev odnosov med ZDA in Slovenijo, gre namreč za vedno bolj pomembnega trgovinskega partnerja Slovenije in velike priložnosti za naše izvoznike na več kot 300-milijonskem tržišču.

 

Bogovič ob tem novoizvoljenemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu iskreno čestita, še posebej pa nekdanji občanki posavske Občine Sevnica Melaniji Trump, in verjame, da bo z njo kot prvo damo ZDA na prepoznavnosti pridobila tudi Slovenija.