Bogovič gostil prireditev ob podelitvi evropske čebelje nagrade 2017 – »European Bee Award 2017«

Bruselj, 6. december 2017 – V Evropskem parlamentu v Bruslju je sinoči, 5. 12., potekala že 4. podelitev priznanj v okviru tekmovanja za evropsko čebeljo nagrado oz. European Bee Award 2017, ki jo je ponovno gostil evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), sicer tudi član strokovne komisije za podelitev omenjene nagrade. Evropska čebelja nagrada nagrajuje čebelam in ostalim opraševalcem prijazne kmetijske prakse ter primere na področju njihovega zdravja. Nagrada se podeljuje od l. 2014 dalje, ko sta organizaciji ELO – Evropska organizacija lastnikov zemljišč, ki združuje več kot šestdeset organizacij iz vseh držav EU, ki delujejo na področju kmetijstva in okolja, in CEMA – organizacija, ki združuje evropske proizvajalce kmetijske mehanizacije, prvič pripravili natečaj.

 

Tako kot lani, sta bili tudi letos podeljeni nagradi v dveh kategorijah, in sicer v kategoriji Inovativne in  tehnološke rešitve, ki jo je prejelo nemško podjetje Lechler GmbH za inovatiovno tehniko škropljenja imenovano DropLeg, in v kategoriji Upravljanje z zemljišči, kjer je zmagal »Projekt za samotne čebele«, ki ga v svojih kamnolomih izvaja družba Sibelco. Poleg omenjenih sta priznanje za edinstveni prispevek k zaščiti čebel prejela še Britanec Marek Nowakowski in projekt Terras de Mondalva iz Portugalske.

Bogovič je v svojem uvodnem nagovoru izrazil iskrene čestitke vsem nagrajencem, kot tudi ostalim projektom, udeležencem natečaja za evropsko čebeljo nagrado. »Veseli me, da lahko v družbi evropske komisarke in nekdanje poslanske kolegice ter idejne vodje vsakoletnega tedna čebel v Evropskem parlamentu gostim današnjo prireditev, ki v ospredje ne postavlja človeka, pač pa čebelo. Bitje, ki je lahko s svojim delovanjem velik vzor nam ljudem in ki mu bomo prihodnje leto prvič namenili tudi poseben dan – svetovni dan čebel. Natečaj za evropsko čebeljo nagrado je le ena izmed aktivnosti, ki poteka na ravni EU, ki daje priznanje zelo dragocenim projektom, ki kažejo, da obstaja skupna zaveza k zaščiti opraševalcev v evropskem kmetijstvu. Kmetijska in čebelarska dejavnost sta nezdružljivo povezani, zato je promocijo čebelam in ostalim opraševalcem prijaznih kmetijskih praks, kot to počne evropska čebelja nagrada, treba spodbujati in krepiti,« je poudaril Bogovič, ki je med drugim tudi podelil posebno priznanje nosilcu projekta Terras de Mondalva, Carlosu Fonseci.

 

O zmagovalcih evropske čebelje nagrade 2017:

 

  1. Kategorija: Upravljanje z zemljišči: Projekt za samotne čebele belgijske družbe za Sibelco, kot del programa družbe za varstvo biotske raznovrstnosti. Projekt vključuje več orodij za trajnostno upravljanje kamnolomov pred, med in po »operaciji«. Kamnolomi namreč predstavljajo zelo raznolika območja, kjer gnezdijo samotne čebele. Te se običajno zadržujejo v suhih silikatnih habitatih na južnih pobočjih. Projekt se torej osredotoča na krepitev osveščenosti o čebelah ter na prepoznavanje in ustvarjanje dobrih habitatov za čebele.

 

  1. Kategorija: Inovativne in tehnološke rešitve: DropLeg – priključek za škropljenje pod nivojem cvetenja, ki ga je razvilo nemško podjetje Lechler GmbH. Gre za tehniko nanašanja fitofarmacevtskih sredstev (FFS), namen katere je preprečevanje stikov med opraševalci in FFS, ki se uporabljajo v cvetenju rastlin, predvsem pri oljni ogrščici. Naprava DropLeg tako preprečuje odlaganje FFS na cvetove oljne repice, enega najpomembnejših kmetijskih pridelkov za čebele v Evropi, s čemer močno zmanjša izpostavljenost opraševalcem FFS. Naprava je že komercialno na voljo in z njo je mogoče opremiti skoraj vse škropilnice.

 

Poleg omenjenih nagrad je žirija podelila še dve posebni priznanji, in sicer britanskemu ekologu Mareku Nowakowskemu za njegov prispevek k zaščiti opraševalcev in divjih živali ter portugalskemu projektu Terras de Mondalva, modelu integriranega kmetijstva, ki daje poudarek varovanju naravne dediščine in avtohtonih rastlinskih vrst.

 

***

Povezava do foto-albuma evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP): Bogovič gostil prireditev ob podelitvi evropske čebelje nagrade 2017 – »European Bee Award 2017«, 5. december 2017.