Prispevek TV Koper o pametnih vaseh

Koper, Škofije, Ljubljana, 7. december 2017 – V prispevku RTV Slovenija – TV Koper v okviru oddaje »Primorska kronika« so pozdravili razvijanje modela »pametnih vasi« kot priložnosti za ljudem prijaznejšo bivanjsko okolje na podeželju. Prispevek je nastal ob robu omizja na temo Pametnih vasi, ki ga je organiziral evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Bogovič je izrazil navdušenje nad odličnim odzivom posameznikov, ki v Sloveniji že izvajajo dobre prakse na temo digitalizacije in mobilnosti na podeželju. »Pri nas v Sloveniji imamo nekaj zelo dobrih praks, treba pa jih je spraviti na skupni imenovalec in to delam – jih povezujem«, je v izjavi za TV Koper povedal Bogovič.

O iskanju kakovostnejših življenjskih razmer za ljudi – tudi zunaj urbanih središč –  so v prispevku kot gostje omizja Pametne vasi – nove tehnologije in koncepti za ohranitev primorskega podeželja  spregovorili: Marko Zevnik iz Zavoda Sopotniki, ki je predstavil njihovo rešitev za mobilnost starostnikov na podeželju, dr. Dejan Paravan, direktor strateških inovacij v Gen-I, ki  je govoril o prihodnosti energetske oskrbe na podeželju, in Tanja Mohorič, direktorica za inovacijsko kulturo in evropske projekte v Hidrii, ki je spregovorila o videnju razvoja zelene mobilnosti.

V prispevku so tudi opozorili, da mnoge aktivnosti na področju uveljavljanja koncepta pametnih vasi trčijo na zastarelo zakonodajo, ki pomeni resno oviro.

Vabimo vas k ogledu celotnega prispevka: RTVSLO Primorska kronika: http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174506700 (pričetek ob 5:10)