Bogovič in van Nistelrooij o izzivih novega koncepta kohezijske politike z ministrico Smerkolj, ministrom Počivalškom, poslanci Državnega zbora RS in župani

Ljubljana, Podčetrtek, 14. maj 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in nizozemski evropski poslanec Lambert van Nistelrooij, koordinator največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu ? Evropske ljudske stranke (EPP) v Odboru za regionalni razvoj (REGI)j in strokovnjak za kohezijsko politiko, ki je na povabilo Bogoviča na večdnevnem delovnem obisku v Sloveniji, sta se včeraj na temo aktualnih izzivov kohezijske politike v Ljubljani sestala z ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo v Vladi RS Alenko Smerkolj in poslanci Državnega zbora RS iz odborov za gospodarstvo ter za zadeve Evropske unije. Delovno je bilo tudi današnje dopoldne v Podčetrtku z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, župani iz regije Obsoteljsko – Kozjansko (ki je doslej uspešno črpala EU sredstva in ki s turističnim centrom Olimje predstavlja praktični primer pametne specializacije na področju zdravstvenega turizma in povezanosti z okoljem), županom Občine Ormož ter predstavniki Združenja pridelovalcev sladkorne pese, ki skupaj z Univerzo v Mariboru in lokalnimi skupnostmi poskušajo ponovno oživiti proizvodnjo sladkorne pese v Sloveniji na osnovi modela bio-gospodarstva, kot sestavnega dela krožne ekonomije.

 

Van_Nistelrooij_Bogovič_Počivalšek

Lambert Van Nistelrooij, Franc Bogovič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek

V ospredju pogovorov je bila sprememba koncepta Kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020 in njene ključne usmeritve, pri čemer sta evropska poslanca Bogovič in van Nistelrooij, ki se v Evropskem parlamentu v odboru REGI posvečata kohezijski politiki, opozorila na potrebo po jasni viziji države in nujnosti izdelave sektorskih politik za učinkovito doseganje ciljev, kot so ustvarjanje delovnih mest v gospodarstvu, več vlaganj v znanost in inovacije, pametna specializacija itd.

 

Bogovič_Potočnik_van_Nistelrooij_Shaker_Šergan_Ferluga

Franc Bogovič in Lambert van Nistelrooij s poslanci Državnega zbora RS iz odborov za gospodarstvo in EU zadeve

Bogovič, ki bo podrobneje predstavil usmeritve nove kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020 na ponedeljkovem mednarodnem strokovnem posvetu: Črpanje sredstev EU za razvoj slovenskega podeželja (16. maja 2016 od 10. ure dalje v Državnem svetu RS v Ljubljani), je ob robu petkovih srečanj s predstavniki Vlade RS in Državnega zbora RS poudaril, da je nova kohezijska politika tokrat usmerjena v uskladitev partnerskega sporazuma s potrebami države, privabljanje zasebnega sektorja k sofinanciranju projektov, pri čemer bo manj sredstev za manjše samostojne projekte in več za kompleksnejše projekte.

 

Bogovič in van Nistelrooij, ki prihaja iz napredne Nizozemske in ki bo na ponedeljkovem posvetu predstavil koncept pametne specializacije in možnost ponovne vzpostavitve proizvodnje sladkorne pese v Sloveniji za konkurenčno proizvodnjo novih proizvodov, sta obiskala tudi Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki – RCERO Ljubljana, ki je največji kohezijski projekt s področja okolja v Sloveniji, delovati pa je začel konec leta 2015 in skrbi za odpadke tretjine Slovenije.

 

Evropski poslanec z Nizozemske Lambert van Nistelrooij, pomočnik direktorja za investicije in razvoj v Javnem podjetju Snaga Mitja Praznik in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP)

Evropski poslanec z Nizozemske Lambert van Nistelrooij, pomočnik direktorja za investicije in razvoj v Javnem podjetju Snaga Mitja Praznik in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP)