Bogovič v pismu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu: Preučite vse razpoložljive možnosti za pomoč kmetom ob aprilski pozebi

 

Strasbourg, 11. maj 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je danes popoldne skupaj s poslanskimi kolegi iz politične skupine EPP in člani Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja: Marijano Petir iz Hrvaške, Elizabeth Köstinger iz Avstrije, Norbertom Erdősem iz Madžarske in Danielom Budo iz Romunije na evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Phila Hogana naslovil poziv za čim prejšnjo pomoč kmetom iz navedenih držav po nedavni pozebi.

Evropski poslanci EPP so v pismu opozorili na izjemen obseg škode za pridelovalce sadja, zelenjave ter vinogradnike, ki po prvih ocenah znaša od okrog 40 milijonov EUR v Sloveniji do 300 milijonov EUR v Romuniji. Po zaprtju ruskega trga za kmetijske pridelke iz EU je nedavna naravna nesreča še dodaten udarec za evropske kmete, so opozorili poslanci. ?Nesreča, ki je v tem letnem času le v nekaj urah srednjeevropskim kmetom pobrala celoletni zaslužek, je še dodaten udarec za evropsko kmetijstvo, ki se že tako sooča z veliko krizo,? poudarja Bogovič, ki komisarja Hogana poziva k preučitvi vseh možnosti za pomoč srednjeevropskim kmetom ob tem vremenskem katastrofalnem udarcu.

Evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana so evropski poslanci EPP zato pozvali k solidarnosti s prizadetimi kmeti in oceni o vseh razpoložljivih možnostih za pomoč kmetom, ki jih ima na voljo Evropska komisija za primere takšnih naravnih nesreč. Ob pričakovanem ukrepanju nacionalnih organov pri spopadanju s posledicami pozebe, so poslanci komisarja pozvali k dodatni pomoči iz naslova Skupne kmetijske politike EU, saj menijo, da sredstva iz proračunov posameznih držav članic ne bodo dovolj za učinkovito pomoč kmetom pri odpravljanju posledic.