Bogovič: ?KMETICE držijo najmanj tri vogale razvoja slovenskega podeželja, razvoja Slovenije?

Bukovje, Bizeljsko, 16. november 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je z obiskom kmetije Pr’ Mrazi ? domačije Lee Babič, kmetice leta 2015, želel izkazati svoje spoštovanje do dela in uspehov žena, ki svoje moči združujejo v društvih, ki spodbujajo pestrost življenja na podeželju in se povezujejo v Zvezo kmetic Slovenije.

Predlagateljice Kmetice leta 2015 so evropskemu poslancu Francu Bogoviču s ponosom povedale, da so morale večkrat krajšati nominacijo, ker je Lea na toliko področjih vsestranska samouka umetnica. Ob topli dobrodošlici ob obisku Bogoviča, je Lea Babič skupaj z možem in sinom ter članicami domačega društva kmetic predstavila najobširnejšo in najlepšo zbirko majolk v Sloveniji. Bogoviča je preizkusila v pitju vina iz bilikuma ? treh spojenih in povezanih majolk, ki imajo na vratu luknje. S prsti je treba tri pokriti, da se pivec ne polije. S Pomočjo Lee Babič je poslancu le uspelo piti iz bilikuma, kar pa je res svojevrsten izziv Bogoviča je zbirka majolk navdušila, povedal je, da bo pogledal na domači kmetiji, če se kje še katera nahaja. ?Od danes dalje, kjer koli bom hodil, bom pogledal, če se kje kakšna majolka nahaja za Lejo Babič?, je še dejal Bogovič.

13. kmetica leta Lea Babič je tudi povedala, da je odlična fotografinja, ki je pobrala že marsikatero nagrado, kot tudi, da izdeluje unikatne jaslice iz testa. Kljub težki situaciji za male kmete v Sloveniji, krizi v kmetištvu, je delo kmečkega stanu in nje same še vedno dostojanstveno in prepleteno z ljubeznijo do rodne grude, do samooskrbe in gospodarjenja na lastni zemlji?.

Lea Babič je tudi zaupala Bogoviču, da bo sin prevzel kmetijo, predstavila pa je tudi svoj pogled na to dejstvo tudi z vidika zakonodaje. Z Bogovičem sta si izmenjala mnenji o pomembnosti privzgajanja ljubezni do dela na kmetiji otrokom. Bogovič je s ponosom povedal življenjske poti svojih otrok, ki so povezane s kmetjstvom,

Bogoviča so članice društva povabile, da jih obišče prihodno jesen na že 10. prireditvi v organizaciji Društva kmečkih žena z ocenjevanjem in razstavo Bizeljskega ajdovega kolača. Pogovarjali so se tudi o statusu Združenja kmetic Slovenije in kje vidijo možnosti izpeljave skupnih projektov, saj Bogovič kot slovenski evropski poslanec pokriva tudi Odbor Evropskega parlamenta za kmetijstvo, gozdarstvo in razvoj podeželja (AGRI). V letu 2016 pa ga bodo članice društev kmetic, kmetica leta in predstavnice Zveze kmetic Slovenije obiskale tudi v Bruslju.

V spomin na obisk je Lea Babič umetniško ustvarila unikatno srce za Bogoviča, ki po besedah evropskega poslanca ?požene kri po žilah in da vedeti, da je vredno tlačiti to našo slovensko grudo.?

Več fotografij TUKAJ.