Bogovič ob 70-letnici Gimnazije Brežice: ?Maturanti smo še vedno ponosni na našo gimnazijo?

Brežice, 16. november 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je kot nekdanji dijak z veseljem odzval povabilu ravnatelja Gimnazije Brežice Uroša Škofa ob praznovanju 70. rojstnega dneva njihove gimnazije. Na šolski uri z dijaki 3. letnika  so ga dijaki z vprašanji pozitivno presenetili s svojo samozavestnostjo, z znanjem in široko razgledanostjo, ki kaže, da poznajo ključne zadeve, o katerih evropski poslanci glasujejo v Evropskem parlamentu. Evropski poslanec je čestital vsem zaslužnim ob častiti obletnici, izrazil navdušenje nad izvirnostjo scenarija in izvedbe proslave ob 70-letnici gimnazije – ?umetnostjo? v izvedbi dijakov gimnazije. Kot nekdanji dijak je Bogovič ponosen, da še vedno Gimnazija Brežice dosega kakovost ene najboljših gimnazij v Sloveniji.

V šolski uri z dijaki 3. letnika sociologije je evropski poslanec Franc Bogovič na kratko predstavil svojo dosedanjo življenjsko pot. Dijakom se je predstavil kot politik s kmečkim srcem, ki na lokalne probleme gleda tako z nacionalnega, evropskega kot podjetniškega zornega kota. Podrobno je predstavil  pomen in delo Evropskega parlamenta, njegove pristojnosti in povezave z drugimi odločujočimi inštitucijami integracije Evropske unije. Dijaki so ga izvali z vprašanji, ki so bila vredna debate Evropskega parlamenta. Odgovarjal je na vprašanje in razpravljal z dijaki na temo begunske in migrantske krize, o Trgovskem sporazumu EU ? ZDA (TTIP) ? kjer je dobil vprašanje, kako je glasoval oz. so glasovali slovenski evropski poslanci?, kjer je prejel tudi odločen dijaški komentar o tem, kakšen glas o sporazumu TTIP širijo slovenski mediji in kako le-ti vplivajo na javno mnenje.  Ni izostala debata na temo odločanja o gensko spremenjenih organizmih (GSO), in ? “zakaj nismo naročili žice – ograje na meji pri slovenskem proizvajalcu, da bi podprli slovensko gospodarstvo”, češ: “…saj imamo tudi v Sloveniji dosti izdelovalcev ograj”…. Bogovič je pohvalil izvrstne dijake in jim povedal, da lahko na njihova vprašanja tudi še kdaj odgovarja prek spletnih orodij.

Proslava ob 70-letnici Gimnazije Brežice je bila po besedah evropskega poslanca Bogoviča veličastna. Dijaki so pokazali znanja, ki so jih pridobili v gimnaziji. Pokazali so svojo umetnost obvladanja jezikov, glasbeno ustvarjalnost, umetnost plesa in petja, športnih veščin? Bogovič je v nastopu v proslavi ob 70-letnici gimnazije kot nekdanji dijak in kot oče dveh gimnazijcev brežiške gimnazije – sina Damjana in hčere Katje – vsem zbranim v nabito polni telovadnici položil na srce: ključno je zavedanje, da so mladi, da se jim da priložnost, da lahko pridobivajo kakovostno znanje, da imajo možnost ustvarjanja svojih pogledov in njihovega utemeljevanja, dokazovanja, zakaj zagovarjajo takšen pogled, in da selahko naučijo dobre komunikacije. Posebej je poudaril, da je tradicija Gimnazije Brežice vzgajanje in “življenje” dobre prakse medsebojnega spoštovanja med dijaki in profesorji.  Gimnazija nudi slušateljem predispozicije za delovne navade, za grajenje dobre samozavesti in samopodobe, ki so nuja za razvoj ter uspeh vsakega posameznika. Evropski poslanec Franc Bogovič je vsem čestital ob častiti obletnici, zahvalil se je svojim nekdanjim profesorjem in sedanjemu vodstvu Gimnazije Brežice, da nadaljujejo s tradicijo ter vsem zaželel svetlo prihodnost. Bogovič je ob slovesu dejal “Rad se bom vračal v vašo sredino.”