Bogovič knjižnicam podaril prek 1600 knjižic Miha spoznava Evropsko unijo

Ljubljana, 1. februar 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je knjižico Miha spoznava Evropsko unijo podaril 453 knjižnicam slovenskih osnovnih šol in 62 knjižnicam Mreže slovenskih splošnih knjižnic. Publikacija je tudi obogatila knjižne police knjižnic zamejskih Slovencev v Trstu in Celovcu. »Približati Evropsko unijo mladim v jeziku in z risbami, ki so posebej prilagojene razumevanju mladih bralcev, nam je vsem, tako  ustvarjalcem publikacije in tistim, ki smo njeno izdajo podprli, še v posebno zadovoljstvo,« poudarja Bogovič. »Posebna zahvala vsem ravnateljem slovenskih osnovnih šol in slovenskim knjižnicam, ki so knjigo Miha spoznava EU že uvrstile na njihove knjižne police,« in tistim, ki jim bo služila tudi kot izobraževalni pripomoček pri tematiki domovinske vzgoje.  

 

Bogovič je z veseljem pristopil k projektu in podprl mladi avtorici Tajdo Špes in Jano Meško, ki sta pod mentorstvom profesorja zgodovine Aleša Marđetka, učiteljice Zlatke Zelenik in v sodelovanju z založbo Kreativna PiKA napisali in ilustrirali izobraževalno slikovno knjigo Miha spoznava EU. »Namen knjižice je predstaviti delo EU na jasen in preprost način ter tako dati mladim bralcem primerno učno orodje za razumevanje pomena članstva Slovenije v EU in priložnosti, da mladi lahko EU prepoznavajo kot državljani Slovenije in Evrope«, z zanosom pove Bogovič na predstavitvah knjige, ki se jo mladi bralci razveselijo in jo radi sprejmejo. »Vesel sem, da sem lahko podprl izdajo knjige na način, da je knjiga uporabnikom dostopna tudi brezplačno,« je dejal Bogovič in poudaril, da se mu zato zdi še posebej pomembno, da je dostopna, tako v knjižnicah osnovnih šol, kakor tudi v Mreži slovenskih splošnih knjižnic. »Knjiga je zaenkrat le v tiskani obliki«, poudarja Bogovič, ki z avtoricama in založnikom razmišlja tudi o nadaljnjih korakih v smeri digitalne izdaje knjige.

 

Knjiga Miha spoznava EU je izšla novembra 2017 v 2500 izvodih in je zaradi velikega zanimanja doživela v januarju 2018 svoj prvi ponatis v 2000 izvodih.

 

Vabljeni k branju slikanice Miha spoznava EU. Dostopnost in zaloge lahko vidite na IZUM – virtualna knjižnica Slovenije: COBIB.SI – Vzajemni bibliografsko-kataložni bazi podatkov. Trenutne zaloge so vpisane na 49 izdajnih mestih.