Morebitna zmaga Sirze v Grčiji kot prvi primer oblasti v EU s strani stranke s programom trošenja in z demagogijo

Izstop Grčije iz evro območja ali EU bi prizadel predvsem Grke

Strasbourg, 14. januar 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je podal izjavo v zvezi s parlamentarnimi volitvami v Grčiji, ki bodo 25. januarja 2015. Kot ocenjuje, prvič obstaja realna možnost, da v Grčiji zmaga skrajna levičarska stranka, in sicer Siriza, kot tudi, da bo v primeru njene zmage sestavljanje grške vlade vendarle potekalo malce težje, glede na grški volilni sistem.

 

?Vsekakor je to velik izziv za Grke. Po letih, ko v Grčiji vlada kriza in ko so Grki doživeli celo vrsto razočaranj s strani aktualne politike, bo v primeru zmage grške Sirize tudi v Evropi možno prvič videti, kaj pomeni, če pride na vlado skrajno leva politična stranka, ki ne priznava osnovnih ekonomskih zakonitosti in svoj volilni program gradi predvsem na porabi, za katero ni prave realne ekonomske osnove,? pravi Bogovič. Po njegovem mnenju bi zmaga Sirize pomenila tudi velik preizkusni kamen za Grčijo, ta preizkus pa bi tudi marsikateri drugi državi, kjer so prav tako v razmahu skrajno leve politične stranke, bolj jasno pokazal, kaj dejansko pomenijo te stranke in njihovi politični programi, ki temeljijo na trošenju in ljudem všečnem demagoškem populizmu.

 

?EU je dovolj robustna, dovolj močna, do Grčije je pokazala veliko pripravljenost za reševanje njihovih problemov,? Bogovič komentira dosedanjo držo EU do finančne in gospodarske krize v Grčiji, ter dodaja:  ?Sam ne delim mnenja tistih, ki grozijo z razpadom Evrope zaradi tega. Predvsem je vprašanje, kaj bo z Grčijo v prihodnje. Stvari, kot so izstop Grčije iz EU in evro območja, so precej kompleksne in zahtevne, prizadele pa bi po mojem globokem prepričanju predvsem Grke.?

 

Video izjavo evropskega poslanca Franca Bogoviča si lahko ogledate v nadaljevanju: