Bogovič na konferenci ?TTIP: med sporazumom in nesporazumom?

Ljubljana, 5. junij 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je udeležil konference z naslovom ?TTIP: med sporazumom in nesporazumom?, ki jo je v Ljubljani v prostorih Gospodarske zbornice Slovenija organizirala Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Kot govorec je sodeloval na enem izmed panelov, na katerem so sodelovali evropski poslanci iz Slovenije, poleg Bogoviča še: Lojze Peterle, mag. Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes.  Na konferenci je bil Bogovič prisoten od začetka do konca, prisluhnil je vsem razpravam, kot tudi pomislekom in vprašanjem.  

V razpravi je Franc Bogovič najprej poudaril, da Evropski parlament na plenarnem zasedanju, ki bo potekal od 8. do 11. junija 2015, še ne bo glasoval o sporazumu TTIP, temveč o resoluciji, ki bo šele okvir, pogled Evropskega parlamenta do TTIP. ?Naš Odbor za kmetijstvo in razvoj podeželja je zelo jasno povedal, da se Evropska unija visokim standardom v kmetijstvu ne misli odpovedat,? je Bogovič poudaril zelo jasno mnenje kmetijskega odbora Evropskega parlamenta.

Po njegovem je sporazum TTIP velika priložnost za mala in srednja podjetja v EU ter hkrati velika nevarnost za vse tiste, ki tem novim pogojem ne bodo mogli konkurirati, kot pomeni tudi nevarnost za nižanje standardov v kmetijstvu, v katerega je Evropa več desetletij vlagala. ?To, kar je Evropa 30, 40 let gradila skozi skupno kmetijsko politiko, ki ima 2 cilja: hrana, ki je dostopna za potrošnika na eni strani ter po drugi strani hkrati pomeni tudi zadostno raven prihodka proizvajalcem ? kmetom, ter drugi cilj z zdravstvenega vidika: varna hrana,? je še poudaril Bogovič.

Pri tem je Bogovič za primerjavo  opozoril, da so za razliko z EU, ukrepi v ZDA za področje kmetijstvu usmerjeni zgolj v intervencije, če se kaj na kmetijskem trgu zalomi. Pri pozitivnih vidikih tega sporazuma pa Bogovič sicer vidi priložnost za evropsko ekološko kmetijstvo, ki se mu lahko odpre nov trg za visoko kakovostne ekološke izdelke, ki so tudi višjega cenovnega razreda.

Več o stališču glede TTIP v video izjavi evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):