Oddaja Ljudje in zemlja o problematiki organiziranja proizvajalcev sadja in zelenjave v Sloveniji

Oddaja Ljudje in zemlja, ki je bila na RTV Slovenija? – 1. programu predvajana v nedeljo, 31. maja 2015 ob 12. uri, je celovito osvetlila dejstvo, da je Slovenija žal ena redkih evropskih držav, ki na področju sadjarstva in zelenjadarstva nima lastne organizacije pridelovalcev, prek katere bi kmetje lahko dosegali hitrejši tehnološki razvoj, organizirali proizvodnjo in prodajo, krepili položaj v prehranski verigi ter sodelovali pri oblikovanju finančnih in zakonskih okvirjev delovanja. In to kljub temu, da Evropska kmetijska politika že desetletja spodbuja kmete k povezovanju v organizacije proizvajalcev. Pridelovalci sadja in zelenjave so namreč zaradi hitro pokvarljivih pridelkov v primeru neugodnih tržnih razmer med najbolj ranljivim in zato jim je v okviru sredstev Skupne kmetijske politike po reformi iz leta 2007 namenjen večji finančni delež.

Iz teh razlogov  je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) nedavno organiziral strokovno ekskurzijo v Belgijo, kjer so si lahko slovenski odločevalci s sektorja zelenjadarstva in sadjarstva: predstavniki zelenjadarjev in sadjarjev, kmetijskih organizacij, kmetijskega ministrstva in drugi – ogledali dobre prakse organiziranja proizvajalcev v tem sektorju v Belgiji. V okviru strokovne ekskurzije je bila organizirana tudi strokovna konferenca v Evropskem parlamentu o tej tematiki in o načinu, kako odlične prakse iz Belgije prenesti v Slovenijo.

Z člani strokovne ekskurzije je me drugimi bila tudi ekipa oddaje Ljudje in zemlja, ki je celovito predstavila problematiko organiziranja proizvajalcev zelenjadarstva in sadjarstva v Sloveniji ter primere dobrih praks v Belgiji .

Posnetek oddaje / Vir: RTV Slovenija (31. 5. 2015) :

Oddaja RTV Slovenija “Ljudje in zemlja” o problematiki organiziranja proizvajalcev (OP-jev) s sadjarstva in zelenjadarstva v Sloveniji