Bogovič na posvetu o Migracijah in človekovi varnosti: Evropa mora najti skupno strategijo ob teh izzivih

Ljubljana, 21. marec 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki se je udeležil panelne razprave na visoki ravni ?Migracije in človekova varnost ? Informativni posvet o globalni strategiji EU 2016?, ki je potekala v predsedniški palači, je pozdravil pristop, da o tako pomembnih vprašanjih, kot so migracije in človekova varnost, poteka strateški posvet in dialog po vsej Evropi.

?V Evropi, ki jo sestavlja 28 držav članic, in kjer imamo različna mnenja in poglede, je včasih težko usklajevati dialog med vsemi članicami. Ta pa je vedno pomemben, zato je prav, da se poslušamo in izmenjamo mnenja. Glede političnega-varnostnega področja vsi čutimo potrebo, da je treba poenotiti politiko, premalo pa naredimo za takšno poenoteno in učinkovito politiko, zato je prav, da se o tem spregovori odkrito,? je ob robu posveta dejal Bogovič, ki meni, da Evropa mora najti skupno strategijo ob teh izzivih.

 

Današnji posvet, ki so ga organizirali Inštitut za varnostne študije, Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Center za evropsko prihodnost, je bila posvečen strateškemu pristopu EU do migracij in vprašanju, kako lahko Evropska unija prilagodi instrumente svoje zunanje politike, da bi se lahko učinkoviteje odzivala na migracije ter okrepila pripravljenost držav in družb, ki se soočajo z njimi. trenutno namreč pripravlja celovito globalno strategijo zunanje in varnostne politike, ki bo vodilo za njeno delovanje v čedalje bolj povezanem, ogroženem in zapletenem mednarodnem okolju. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko in podpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini je v okviru priprav na novo strategijo pozvala k strateškemu premisleku, kar vključuje niz informativnih posvetov v državah članicah EU.