Bogovič na Radiu Sraka: Slovenijo naredimo za najbolj pametno vas v Evropi!

Novo mesto, Ljubljana – 11. december 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v oddaji na Radiu Sraka »Naš vsakdanjik« izrazil pričakovanja o močnem povezovanju znotraj Evrope tudi v prihodnje. »Povezovanje v EU je edini odgovor za ta naš kontinent – predvsem je priložnost za manjše države, kamor sodi tudi Slovenija. Kakršnokoli rahljanje te integracije bi bilo pogubno za vse nas«, je dejal Bogovič in v nadaljevanju spregovoril o svojih pogledih na razvoj Evropske unije (EU), predstavil premike na področju projekta »pametnih vasi« in izpostavil nedopustnost, da bi digitalizacija in nove tehnologije obšle podeželje.

 

»Prav ponosen sem, da mi je uspelo, in da zopet postavljam Slovenijo na zemljevid kot eno od nosilnih držav na področju politike ohranjanja delovnih mest na podeželju, da ustvarjamo pogoje, ki bodo skozi bivanje mladih na podeželju ohranjali podeželje živo«, je razlagal Bogovič o vsem, kar počne na temo t. i. »pametnih vasi«. Poudaril je tudi,  da le te ohranjajo storitve, ki bodo za vse bolj starajočo populacijo še kako pomembne, za ustvarjanje višje kakovosti bivanja, hkrati pa bodo pripomogle, da bo cel javnofinančni sistem bolj vzdržen. V pogovoru je nadalje Bogovič razložil svoje poglede na vse aktualne teme v EU, predstavil projekte, ki jih bo pripeljal v Slovenijo in jih podprl z besedami: »Slovenci moramo postati nosilci sprememb, ker to znamo in zmoremo!«.

 

Na temo, kako pomembna je EU in kakšne priložnosti nudi prav mladim, je Bogovič dejal: »Tudi z izdajo knjižice Miha spoznava Evropsko unijo sem želel prispevati k ozaveščanju mladih bralcev, da bodo živeli državljanstvo EU – prav tako polno kot slovensko državljanstvo in se zavedali, da EU ni tako sama po sebi umevna, kot je dihanje svežega zraka!«.

 

Glede ključnih izzivov zakonodaje na področju kmetijske politike in smeri,  po kateri bo krenila Skupna kmetijska politika (SKP) v naslednji finančni perspektivi po letu 2020, pa je Bogovič poudaril, da »Da evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan želi dati več pristojnosti državam članicam – da bodo države članice same bolj po meri določale kmetijsko politiko in sprejele odgovornost za njeno izvajanje«. je poudaril Bogovič in v nadaljevanju razložil pričakovanje: »Veste, s tem ne bo več toliko evropskih kontrol, ampak si mora posamezna država postaviti cilje, povedati, kako bo spremljala sledenje zastavljenim ciljem, in potem tudi kako jih bo izvajala,« je še poudaril Bogovič tudi v kontekstu procesa debirokratizacije v EU.

 

Bogovič je napovedal tudi dogodek, ki ga bo soorganiziral 10. 5. 2018, ko bo skupaj z organizacijo Krožna sprememba (ang.: Circular Change) organiziral konferenco o krožnem gospodarstvu. V okviru te konference bo Bogovič gostil del dogodka v Kostanjevici na Krki  z evropskimi kolegi in drugimi gosti in kjer bodo predstavljene dobre prakse biogospodarstva v Sloveniji in Evropi. »Spregovorili bomo predvsem o konceptu biogospodarstva, pripravili in razstavili primere dobrih praks na razstavnem prostoru Galerije Božidarja Jakca«, je dejal Bogovič in povabil k sodelovanju tako osnovnošolce, kot vse tiste, ki se v praksi ukvarjajo s krožnim gospodarstvom.

 

Prav tako je Bogovič opozoril na svoja prizadevanja, da bi v Sloveniji uspešnejše črpali tudi kohezijska evropska sredstva. Spregovoril je o pomenu policentričnega razvoja v Sloveniji in prednostih, ki jih ima naša država prav zaradi skladnega regionalnega razvoja pred nekaterimi drugimi državami članicami EU, kot so npr. Hrvaška, Srbija, Španija … , kjer so po njegovih besedah ljudje trumoma zbežali v velika mesta. »Filozofijo je treba spremeniti«, pravi Bogovič in razmišlja: »Treba se je zavedati, da so tudi dnevne migracije breme za to naše okolje. In prav zato je treba stopati v korak s procesi, ki na hitro prihajajo zaradi digitalizacijskih in globalizacijskih posledic – treba jih je vplesti v naše poslovne procese«.

 

»S projektom Zavezništvo za mlade pa si prizadevamo skupaj z vsemi deležniki pripeljati več prakse v šole in na ta način ustvariti nov model uspešnega mladega delavca«, je še dodal Bogovič in poslušalkam in poslušalcem Radija Sraka zaželel lep in vesel december.

 

***

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora z evropskim poslancem Francem Bogovičem (SLS/EPP), ki je bil objavljen na Radiu Sraka, 8. decembra 2017:

 

Prvi del pogovora:

 

 

Drugi del pogovora: