Bogovič na TV SLO 3: V Sloveniji bi bilo treba znati sodelovati, kulturo sodelovanja ter spoštovanja iz Evrope prenesti k nam in tudi širše na Balkan

Ljubljana, 30. marec 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v pogovorni oddaji Slovenija in Evropa na 3. programu RTV Slovenija z novinarjem Igorjem Pirkovičem ta teden sodeloval v pogovoru o temah, ki se neposredno tičejo dogajanja v Evropski uniji (EU). Konkretneje se je dotaknil tudi svoje angažiranosti na političnem področju ter izpostavil zadnje aktivne projekte, zlasti t. i. “pametne vasi”, ki so med drugim botrovali njegovi nominaciji in nato tudi prejemu “bruseljskega oskarja” za najboljšega poslanca v kategoriji raziskave in inovacije. Spregovoril je tudi o nuji po večji oživitvi in modernizaciji podeželja, učinkovitosti lokalne samouprave in hkratni problematiki nerazrešenih regij, o aktualnem političnem ozračju v Sloveniji in svoji želji po resni, odgovorni in bolj v prihodnost usmerjeni politiki. Posebno pozornost je namenil tudi potrebi po večjem sodelovanju na vseh področjih, ob upoštevanju ustrezne paradigme razvoja, z namenom doseganja skupne boljše učinkovitosti.

 

Bogovič je uvodoma spregovoril zlasti o natečaju za NAJ evropskega poslanca leta oz. »MEP Awards 2018«, ki ga vsako leto prireja bruseljski časnik The Parliament Magazine, in o tem, kaj pomeni »bruseljski oskar« v kategoriji raziskave in inovacije, ki ga je letos prejel za svoje delo. Pri tem je izpostavil zlasti izjemen pomen in vsestranski učinek projekta “pametne vasi”, ki je bil kot takšen prepoznan tudi v širšem okolju. Kot je izpostavil, je problem, ki ga vidi sam kot zelo velik ter akuten po celi Evropi, de-popularizacija podeželja, zato je ključni cilj, kako pripeljati nova delovna mesta na podeželje in dvigniti kvaliteto življenja na podeželju ter pri tem uporabiti tudi nove tehnologije. Ob tem je poudaril, da je v zadnjem času sicer opaziti trend preseljevanja nazaj na podeželje in se je v tem smislu torej nujno zavedati, da je “identiteta Evrope v veliki meri tudi s podeželja, ki pa mora znati sobivati z mestom.”

 

Dotaknil se je tudi tematike lokalne politike in pri tem izpostavil, da samo število občin ni tako problematično, kot je problematično njihovo nesodelovanje in kot so problematične nekatere teme, ki presegajo obseg malih občin. Zato bi bilo v tem smislu, tudi iz razloga lažjega pridobivanja in črpanja evropskih sredstev, smiselno razmisliti o dodatnem medobčinskem, regijskem povezovanju.

 

Poslanec je spregovoril še o aktualnih nacionalnih političnih dogodkih in, ob primerjavi z evropskim političnim prostorom, poudaril, da na nacionalni ravni pogreša resno, odgovorno politiko, ki bi imela pogled usmerjen v prihodnost, ob večjem sodelovanju stroke ter odločanju na podlagi dejstev. “Tu nam manjka nekih jasnih opredelitev, usmeritev in strateških ciljev, kaj želimo narediti,” je poudaril Bogovič. Pri tem je izpostavil, da Slovenija nujno potrebuje določeno paradigmo razvoja, ki bi temeljila na spoštovanju posameznika in tudi na spoštovanju narave, ob sočasnem sprejetju izzivov novih tehnologij.

 

Pogovorno oddajo je zaključil z razmišljanjem o nuji po večjem sodelovanju na vseh področjih, tako v politiki kot tudi v okviru pametnih vasi in ostalih projektov. Izpostavil je, da bi v Sloveniji bilo treba “znati sodelovati” oziroma kulturo sodelovanja ter spoštovanja iz Evrope prenesti k nam in tudi širše na Balkan. “Dajmo prenesti Evropsko maniro na Balkan oziroma Baltsko na Balkan, ne pa Balkansko v Evropo”, je še dodal evropski poslanec.

 

Vabljeni k ogledu pogovorne oddaje Slovenija in Evropa: INTERVJU Z EVROPSKIM POSLANCEM FRANCEM BOGOVIČEM, ki je bila na tretjem programu RTV Slovenija predvajana 23. marca 2018: http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174528457