NAPOVED / VABILO: Pametne vasi ob Kolpi

Vabimo vas, da se nam v petek, 6. aprila 2018, ob 19. uri v dvorani Osnovne šole Fara
(Fara 3, Kostel) pridružite na regionalnem omizju Pametne vasi ob Kolpi – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Na dogodek se, prosimo, prijavite na bit.ly/PametneVasiObKolpi. Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Prav tako bo evropski poslanec Franc Bogovič 13. aprila 2018 na Bledu na konferenci na temo pametnih vasi gostil evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in komisarko za digitalno družbo Marijo Gabriel ter ostale vidne strokovnjake in odločevalce s področja digitalnih tehnologij in razvoja podeželja.

 

V Fari bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju

 

Udeležence bosta pozdravila Valentin Južnič, pobudnik dogodka ter predsednik Kostelskega društva in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), poleg njiju pa bodo dobre in obstoječe primere »pametnih« rešitev za pametne vasi predstavljali:

 

–          Tone Hrovat, Grm Novo mesto,

–          Luka Velepič, Polnilnica vode COSTELLA d.o.o.,

–          Alenka Kovač, Hotel in Športni center Osilnica,

–          Aleš Lisac, Lisac & Lisac d.o.o.,

–          Uroš Jelenovič, Zavod za kulturo in turizem Kostel,

–          Boštjan Ožanič, Občinska uprava Kostel.

 

Na dogodek vabita Valentin Južnič, predsednik Kostelskega društva,
in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

Omizje bo vodil Tomislav Gavranič. Po razpravi bo priložnost za pogovor ob druženju in pogostitvi.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/pk1Qe4z5MNT2

Foto: Vasja Marinč