Bogovič na uradnem obisku delegacije Evropskega parlamenta v Srbiji pozdravil, da pristopanje Srbije k EU ostaja prvi strateški cilj Srbije

Beograd, Ljubljana, 1. november 2019 – 11. parlamentarni stabilizacijsko-pridružitveni odbor EU – Srbija, ki je tokrat zasedal prvič v novem mandatu Evropskega parlamenta v času od 30. do 31. oktobra 2019 v Beogradu, je sprejel zelo usklajeno politično resolucijo in potrdil, da je pristop Srbije k EU prvi strateški cilj Srbije.

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za Srbijo, je sprejem resolucije pozdravil, čeprav so v razpravah predstavniki srbske strani izrazili zaskrbljenost, da se EU ne drži dogovorjenih stvari glede pristopanja držav kandidatk za vstop v EU, kot je primer nedavne odločitve Sveta EU, ki ni podal zelene luči Severni Makedoniji in Albaniji za začetek procesa pristopanja k EU. Bogovič je izrazil popolno razumevanje, da ta blokada negativno vpliva na države Zahodnega Balkana, ki so v procesu približevanja in pristopanja k Evropski uniji, pa tudi na Srbijo. Njegovo osebno mnenje in stališče Evropskega parlamenta, kar je Evropski parlament tudi zapisal v svoji resoluciji prejšnji teden, je, da je ta blokada velika napaka Sveta EU in Francije oz. francoskega predsednika Emmanuela Macrona. »Evropski parlament to blokado Severni Makedoniji in Albaniji obsoja. Vendar pa smo se na srečanju delegacij Evropskega parlamenta in srbskega parlamenta tudi strinjali, da bo Srbija nadaljevala z reformami, in naše skupno pričakovanje je, da bo Svet EU to napako odpravil ter da bo EU kmalu odprla čim več novih pogajalskih poglavij s Srbijo,« je ob robu zaključka srečanja obeh parlamentarnih delegacij dejal Bogovič, ki je pozdravil tudi pozitivne gospodarske rezultate v Srbiji – gospodarsko rast, naložbe … »Kar dve tretjini gospodarske menjave Srbije predstavlja menjava z EU. To tudi dokazuje, da je poslovanje z EU strateški cilj srbskega gospodarstva številka ena,« je še povedal evropski poslanec Bogovič.

 

V okviru obiska delegacije Evropskega parlamenta v Beogradu je srbska stran izrazila tudi pozitivne odzive na vključitev Evropskega parlamenta v  dialog med srbsko opozicijo in vladno koalicijo z namenom, da se pomaga končati blokado delovanja srbskega parlamenta in se zagotovi, da bodo naslednje parlamentarne volitve v Srbiji redne in brez blokade s strani nekaterih političnih strank. »Evropska unija bojkota parlamentarnih volitev nikakor ne vidi kot učinkovitega orodja za politično komunikacijo v družbi in zagovarja dialog tako v parlamentu kot na volitvah. Bojkot volitev, katerega cilj je sprožitev dvoma v legitimnost volilnega rezultata, ni dobra demokratična poteza in nima podpore Evropske unije,« je poudaril Bogovič.

 

Obe parlamentarni delegaciji EU in Srbije sta bili enotni tudi v kritiki glede vprašanja odnosa Priština – Beograd v zvezi z uvedbo carin s strani Prištine na blago iz Srbije in BiH ter da je dialog med Beogradom in Prištino zamrl. EU po Bogovičevih besedah vztraja, da se dogovorjene stvari, sporazumi spoštujejo in izvajajo v praksi. Izrazil je tudi upanje, da se bo kljub trenutnemu pomanjkljivemu dialogu in nespoštovanju sprejetih sporazumov končno prešlo k dialogu in spoštovanju dosedanjih sporazumov na relaciji Beograd – Priština.

 

Bogovič je pozdravil tudi napredek, ki ga je Srbija naredila na področju pravne države in vladavine prava – da je srbska vlada na področju medijev te dni predložila nov osnutek medijske strategije, ki vključuje tudi zahteve opozicije glede urejanja medijske krajine v Srbiji in da je Vlada Republike Srbije pripravila tudi nov volilni zakon, ki v veliki meri vključuje pripombe opozicije (vprašanje volilnih imenikov …).

 

V okviru uradnega programa obiska se je delegacija Evropskega parlamenta v Srbiji srečala tudi s predsednico Vlade Republike Srbije Ano Brnabić, predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in ministrico za EU integracijo Jadranko Joksimović, srbskim notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem ter s predstavniki nekaterih nevladnih organizacij v Srbiji, evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pa se je srečal tudi z veleposlanikom Republike Slovenije v Republiki Srbiji Iztokom Jarcem, nekdanjim srbskim veleposlanikom pri EU Duškom Lopandičem, namestnikom župana mesta Beograd Goranom Veslićem in svetovalcem za razvoj javnih komunalnih podjetij v kabinetu župana mesta Beograd Milanom Petrovićem.