Bogovič s politično-gospodarsko in znanstveno raziskovalno delegacijo iz Rusije

Ljubljana, 11. november 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je konec minulega delovnega tedna – v petek, 8. 11., srečal s politično-gospodarsko in znanstveno raziskovalno delegacijo iz Rusije. Srečanje je potekalo v duhu krepitve gospodarskega, kmetijskega, kulturnega in znanstvenega sodelovanja med Rusko Republiko Hakasijo in Republiko Slovenijo.

 

V delegaciji je bilo enaindvajset gostov, večinoma gospodarstvenikov, med njimi so bili najpomembnejši: direktor Zadružne zveze treh sibirskih regij Popkov Andrej Vladimirovič ter direktor Sklada za razvoj Ruske Republike Hakasije, ki razpolaga z 22 milijardami dolarjev investicijskih sredstev, rektorica Državne agrarne univerze Krasnojarsk dr. Pyzhikova Natalia Ivanovna in Polishuk Viacheslav, podžupan mesta Krasnojarsk, ki je gospodarska prestolnica Sibirije z več kot milijon prebivalci in velikim potencialom. Na slovenski strani so v delegaciji srečanja sodelovali poleg evropskega poslanca Bogoviča tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk in direktor Grma Novo mesto – Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat.

 

Na uradnem delovnem kosilu je Bogovič gostom zaželel prisrčno dobrodošlico v Sloveniji, v svojem nagovoru jim je predstavil svoje delo evropskega poslanca v Evropskem parlamentu in v Sloveniji, pri čemer je še posebej poudaril pomen pomen projekta Pametne vasi in pametne specializacije.

 

V razpravi so govorili tudi o najrazličnejših izzivih, s katerimi se soočamo v Sloveniji, med drugim je padla tudi ideja o izvozu slovenskih medvedov v prostrano Rusko Sibirijo, kot tudi o izzivih, s katerimi se soočajo v Sibiriji.

 

Tone Hrovat, direktor Grm Novo mesto – Centra biotehnike in turizma, šole, ki je bila tudi uradni gostitelj obiska ruske delegacija v Sloveniji, pa je poudaril pomen že več kot 10-letnega sodelovanja Kmetijske šole Grm iz Novega mesta z deležniki iz Ruske Republike Hakasije.