Bogovič ob pobudi za zaposlovanje mladih v EU opozarja na nujnost tesnejšega sodelovanja šolstva in gospodarstva ter reforme šolskega sistema

Strasbourg, 18. januar 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v svojem govoru podprl resolucijo o izvajanju Pobude za zaposlovanje mladih v Sloveniji, poročevalke Romane Tomc (SDS/EPP), z opozorilom na izjemen pomen in nujnost tesnejšega povezovanja šolskega sistema z gospodarstvom, dualnega sistema izobraževanja, vajeništva in pripravništva, saj je povezava med brezposelnostjo in različnimi šolskimi sistemi v članicah EU očitna. »Države, ki imajo vajeništvo in pripravništvo, kjer se povezujeta gospodarstvo in šolstvo, so države z najnižjo stopnjo brezposelnosti med mladimi,« je dejal Bogovič.

 

Opozoril je tudi na problem množičnega izseljevanja mladih znotraj EU, saj se ti selijo iz manj razvitih v bolj razvite države, iz manj razvitih regij v bolj razvite. »Zato je je treba biti pri tej pobudi pozoren tudi na ta problem, ki bo problem prihodnjih let,« je še izpostavil poslanec Bogovič, ki z namenom zagotavljanja večje zaposlenosti mladih v Sloveniji vodi pobudo Zavezništvo za mlade, ki se je kot projekt začel v Posavju in ki že daje prve rezultate, tudi s projektom mojstrske šole po nemškem vzoru – »Master 5« (projekt Erasmus + – KA3), ki poteka v krški občini na ravni Šolskega centra krško – Sevnica, obrtnikov, gospodarstva, lokalne skupnosti in partnerjev iz Nemčije, Hrvaške ter Srbije.

 

***

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o izvajanju pobude za zaposlovanje mladih v EU (plenarno zasedanje Evropskega parlamenta; razprava v sredo, 17. 1. 2018; glasovanje v četrtek, 18. 1. 2018):

 

 

 

Ozadje:

 

Pobuda za zaposlovanje mladih je pripomogla k zmanjševanju brezposelnosti mladih v EU, a njeno izvajanje bi bilo lahko učinkovitejše, je zapisano v sprejeti resoluciji, s katero evropski  poslanci države članice EU pozvivajo k boljšemu nadzoru in poročanju, saj je zaradi nezadostnih podatkov trenutno težko oceniti, v kolikšni meri sta Pobuda za zaposlovanje mladih in Jamstvo za mlade pomagali mladim najti ustrezno zaposlitev.


Pobuda za zaposlovanje mladih je glavni vir evropskega financiranja shem Jamstva za mlade, katerih glavni namen je pomoč mladim med 15. in 25. letom v  evropskih regijah z visokimi stopnjami brezposelnosti mladih.


Podrobneje – vir: Evropski parlament:

http://www.europarl.europa.eu/news/sl/agenda/briefing/2018-01-15/2/pobuda-za-zaposlovanje-mladih-poslanci-bodo-pozvali-k-izboljsavam