Bogovič ob podpori Svetovnemu dnevu čebel: Svet si zasluži bolje poznati pomen čebel, čebele pa, da en dan posvetimo njim

Zgledu slovenskih evropskih poslancev naj sledijo tudi poslanci Državnega zbora RS – družno za projekte in v dobro Slovenije!

 

Bruselj, 16. april 2015 – Vsi slovenski evropski poslanci in poslanke: dr. Milan Zver, mag. Tanja Fajon, Alojz Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc, dr. Igor Šoltes, Franc Bogovič in Patricija Šulin danes družno gostijo predstavnike slovenskega čebelarstva v Evropskem parlamentu. Podpirajo namreč pobudo Slovenske čebelarske zveze za Evropski medeni zajtrk in pobudo Organizaciji združenih narodov, da 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Na ta dan se je namreč leta 1734 rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša.

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je ob današnji predstavitvi slovenskega čebelarstva in s tem Slovenije v Evropskem parlamentu ter širši evropski javnosti izpostavil, da je ta projekt povezal vse slovenske evropske poslanke in poslance, ne glede na pripadnost politični stranki oz. politični skupini. “Upam, da smo danes ne le odločno podprli projekte Čebelarske zveze Slovenije, med katerimi sta ključna Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel, temveč tudi pokazali, da slovenska politika zna in zmore nastopati z roko v roki. Dobro bi bilo, da bi tudi poslanci v Državnem zboru RS sledili našemu zgledu v prihodnje,” je dejal Bogovič.

 

Nagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča ob uradni predstavitvi slovenskega čebelarstva na današnji skupni seji Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) ter Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane v Evropskem parlamentu (ENVI):

 

Veseli me, da lahko danes v EP pozdravimo slovenske čebelarje s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjanom Nočem na čelu, pozdravljam tudi državno sekretarko Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanjo Strniša.

 

Zahvaljujem se tudi predsedniku odbora AGRI g. Czesławu Adamu Siekierskemu, cenjenim koordinatorjem in sekretariatu odbora, da lahko danes govorimo o slovenskem čebelarstvu v Evropskem parlamentu

 

Kot smo slišali, imajo čebele poleg osnovne dejavnosti pridobivanja medu, še pomembnejšo nalogo oprašitve cvetov, od katere je odvisna tretjina pridelane hrane. Čebele s svojim delovanjem pomagajo pri ohranjevanju biotske raznovrstnosti v okolju. Čebele so tudi indikator stanja v naravi. Brez čebel ni življenja, lahko rečemo. 

 

Tudi sam, kot pridelovalec jabolk na treh hektarjih, vsako leto pripeljem 10 panjev čebel, v času cvetenja v svoj sadovnjak, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek. To vam, spoštovane kolegice in kolegi, lahko zatrdim tudi iz lastnih izkušenj.

 

Slovenci smo na naše čebelarje ponosni. Deset tisoč slovenskih čebelarjev je odlično organiziranih v okviru čebelarskih društev, ki so povezani v Čebelarsko zvezo Slovenije. ČZS ima koncesijo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS za opravljanje svetovalne službe na področju čebelarstva v Sloveniji. Svoje poslanstvo opravlja odlično. Dviguje raven znanja med čebelarji, in – zelo pomembno: znanje prenaša na mlade rodove slovenskih čebelarjev, tudi prek številnih čebelarskih krožkov v slovenskih šolah.

 

Slovenski čebelarji so v letu 2006 začeli z odlično akcijo medenega zajtrka v otroških vrtcih in osnovnih šolah. Našim otrokom s tem prikazujejo pomen zdrave prehrane, otroci pa so veliko naučijo o čebelarstvu ter pomenu čebel na celoten ekosistem narave. Hkrati slovenski čebelarji krepijo zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane. V Sloveniji je medeni zajtrk tako prerasel v slovenski zajtrk, s katerim danes dvigujemo zavedanje o pomena lokalno pridelane zdrave hrane v Sloveniji. Naša velika želja je, da razširimo medeni zajtrk po vsej Evropi in imamo dan, ki bo namenjen Evropskemu medenemu zajtrku.

 

S svojim delom so slovenski čebelarji tudi okrepili zavedanje o pomenu samooskrbe s hrano med Slovenci. Tudi odnos do kmetijstva kot celote se pri nas spreminja na bolje – Slovenci se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je kmetijstvo.

 

Opozoriti želim, da so čebele zelo ranljiva živalska vrsta, saj napačna raba pesticidov hitro povzroči pomor čebel. Zaradi vztrajnega opozarjanja na nevarnosti, ki čebelarstvu grozijo s strani kmetijstva, je slovensko kmetijstvo danes bistveno bolj trajnostno, okolju prijazno, kot je bilo še pred nekaj leti.

 

Slovensko kmetijstvo ima bogato tradicijo in pomembne može slovenskega čebelarstva. Eden največjih je Anton Janša, pionir modernega čebelarstva. Dunajski dvor mu je zaupal prenos svojega izjemnega strokovnega znanja s področja čebelarstva. Zelo podpiram predlog ČZS, ki je postal tudi predlog Republike Slovenije, da Organizacija združenih narodov (OZN) 20. maj, rojstni dan Antona Janše, proglasijo za SVETOVNI DAN ČEBEL.

 

Spoštovane kolegice in kolegi,

tudi vas prosim za podporo temu predlogu, saj si svet zasluži, da bolje pozna pomen čebel, čebele pa si zaslužijo, da en dan posvetimo njim. Podprimo tudi pobudo naših čebelarjev, da Evropski medeni zajtrk razširimo po Evropi.

 

Franc Bogovič,

evropski poslanec (SLS/EPP)

 

* * *

 

 Nagovor Franca Bogoviča (SLS/EPP) na uvodnem delovnem Evropskem medenem zajtrku v Evropskem parlamentu:

VIDEO: Predstavitveni film Čebelarske zveze Slovenije o slovenskem čebelarstvu za predstavitev na skupni seji AGRI in ENVI v Evropskem parlamentu 16. aprila 2015 (z izjavami podpore pisatelja in državljana Evrope 2013 Borisa Pahorja, igralca in glavnega protagonista v filmskem finalistu za nagrado Evropskega parlamenta Lux Prize 2014 ?Razredni sovražnik? Igorja Samoborja ter olimpijskega in svetovnega atletskega prvaka v metu kladiva Primoža Kozmusa): 

VIDEO: Izjava podpredsednice Evropskega parlamenta in članice odbora AGRI Mairead McGuinness o projekti ČZS in slovenskega čebelarstva: